Sastali se Plenković i Čović: BiH prijeko potrebne izmjene Izbornog zakona

Vijesti 15. mar 202209:22 0 komentara
Denis Kapetanovic/PIXSELL

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sastao se sinoć u Zagrebu s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem. Teme sastanka obuhvatile su izmjene Izbornog zakona BiH te situaciju u Ukrajini i u susjedstvu.

Tom prilikom Čović je izrazio zabrinutost zbog pada vojne bespilotne letjelice u Zagrebu te izrazio nadu kako će se istragom utvrditi sve okolnosti ovog ozbiljnog incidenta, koji je mogao imati i tragične posljedice.

Plenković i Čović razgovarali su o situaciji u Ukrajini, osudivši rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu te izrazivši žaljenje zbog činjenice da svakim danom raste broj stradalih i izbjeglih Ukrajinaca.

Čović je najavio predstojeću radnu posjetu Briselu i razgovore s visokim zvaničnicima Evropske unije o procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je važnost obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta te posjetu Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella Bosni i Hercegovini sredinom sedmice, s kojim je tokom vikenda razgovarao i Plenković.

Također je kazao kako su Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene, ne samo kako bi se stekli formalno-pravni uslovi za održavanje Općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Plenković je istakao važnost nastavka pregovaračkog procesa i postizanja hitnog dogovora između lidera hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, kako bi se ostvarila ravnopravnost i legitimna zastupljenost triju konstitutivnih naroda u BiH.

Kazao je da je neodrživa praksa da Hrvati ne biraju svoje legitimne predstavnike u Domove naroda i Predsjedništvo BiH. Dodao je da s predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice nastavlja razgovore o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH. Poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik napretka BiH na njenom putu prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!