Sastanak sa Putinom – Dodikove predizborne aktivnosti?

Vijesti 20. sep 202219:11 1 komentar

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) u Moskvi na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, i to nepune dvije sedmice uoči izbora u BiH. A izbori su bili i jedna od tema. Prema navodima određenih medija, Putin je Dodiku poželio uspjeh. Opozicija u RS današnji susret ocijenila je kao Dodikove predizborne aktivnosti, od kojih građani nemaju pretjerane koristi, dok je premijer entiteta RS uporan u tome da zahvaljujući odnosima Republike Srpske s Ruskom Federacijom, građani BiH imaju na raspolaganju jeftin plin. U međuvremenu, evropske zemlje intenziviraju sankcije prema Rusiji.

Ekonomija, energetska kriza, ponašanje Zapadnih zemalja, produženje mandata EUFOR-u, s tim temama je Milorad Dodik krenuo put Moskve. No, prema navodima pojedinih medija Dodik je iskoristio priliku da s Putinom razmijeni stavove o predstojećim izborima.

“Za nas je uvijek važno da imamo prijatelje kao vi. Tačno je, imamo izbore ja sam se kandidovao za predsjednika Repubike Srpske, sve ankete govore da tu neće biti problema. Nadamo se dobrom rezultatu. Činjenica da s vama održavamo komunikaciju jača našu poziciju”, kazao je Dodik.

I dok ostatak BiH staje uz stavove, prije svega Evropske unije, o tome da se Rusiji trebaju uvesti sankcije, podrška je ostala mrtvo slovo na papiru, upravo zbog blokada kadrova iz Republike Srpske. A premijer entiteta, Radovan Višković kaže, u Federaciji nam trebaju biti i zahvalni.

“Puno veće benefite ima drugi entitet nego RS iako dobiju cijenu gasa po prijateljskim cijenama nihovi političari to ne znaju da cijene ja se nadam da građani znaju da to cijene jer danas platiti cijenu gasa 425 eura na hiljadu kubika dok je u Evropi 1800 i da im to obezbijedi RS i Milorad Dodik, a oni imaju protiv posjete Dodika prema Putinu to je, ne treba komentarisati”, kazao je Višković.

Milorad Dodik je najavio kako će tokom već drugog ovogodišnjeg susreta s Putinom razgovarati o ekonomiji, kao nastavku pregovora iz Saint Petersburga, a prema analizi koju su nedavno pravili novinari Radio Slobodne Evrope, ruske investicije u entitet Republika Srpska bile su u padu. Tako se navode informacije Agencije za strane investicije koje kažu da su u 2021. iznosile nekih 94, 6 miliona maraka, a ukupne ruske investicije zaključno s decembrom 2021. oko 453 miliona, što Rusiju stavlja tek na peto mjesto investitora u ovaj entitet. Da je riječ o predizbornoj posjeti, mišljenja je i opozicija.

“Vidimo da danas i ono što je bilo kada je u pitanju ekonomska konekcija s Rusijom da nema, nema u Ugljeviku nikakvih dešavanja po pitanju termoelektrane, Rafinerija u Brodu ne radi, zatvorena je, Rafinerija ulja u Modriči isto tako je pred velikim izazovima, tako da ruskih investicija danas skoro da i nema u RS i mislim da je građanima jasno da se radi o jednom sastanku u predvečerje izbornog procesa”, kazao je Branislav Borenović, PDP.

I dok Rusku Federaciju nastavljaju izbacivati i sa sportskih takmičenja, Milorad Dodik je, prenosi RTRS informisao Vladimira Putina kako je prije nekoliko dana obezbijeđeno da reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom, na šta je posebno ponosan iako dio zemlje nije bio za to.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare