Sastanak “Trojke” s opozicionim strankama RS

Vijesti 07. dec 202115:30 > 15:43 3 komentara
Naša stranka

U Parlamentarnoj skupštini BiH sastali su se predstavnici Trojke i opozicije iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali Edin Forto, Sabina Ćudić i Predrag Kojović (Naša stranka), Nermin Nikšić i Denis Bećirović (SDP BiH), Elmedin Konaković (Narod i pravda), Mirko Šarović u ime SDS-a; Branislav Borenović u ime PDP-a i Aleksandar Glavaš (DNS).

Naglasili su da je održavanje izbora 2022. neupitno te da će zajedno insistirati na transparentnim i poštenim izborima. Ocijenili su prijetnje vladajućih stranaka o neodržavanju izbora neprihvatljivim. Pozvali su sve relevantne domaće i međunarodne institucije da se obezbijedi tehnološka podrška održavanju izbora koja će spriječiti izborne krađe.

Predstavnici šest opozicionih stranaka rekli su da su zajedno orijentisani na budućnost zemlje s fokusom na ekonomski napredak i razvoj te beskompromisnu borbu protiv korupcije na nivou BiH kao i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Započeli su razgovore o 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti za dobijanje kandidatskog statusa, te istakli spremnost za ubrzavanje evropskog puta BiH.

Posebno su naglasili da BiH ima samo dvije mogućnosti: sukob koji nudi vladaća koalicija SNSD, SDA, HDZ ili saradnja i uzajamno uvažavanje uz poštovanje postojećeg ustavnog okvira BiH, a sudionici razgovora čvrsto su opredijeljeni za mir, stabilnost i budućnost.

“Za nas razgovori nemaju alternativu”, poručili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare