Turković i generalni sekretar UN-a o zabrani negiranja genocida

Vijesti 28. jun. 202121:47 > 21:483 komentara
Podijeli:
Bisera Turković i Antonio Gutteres
Izvor: Bisera Turković i Antonio Gutteres (MVP BiH)

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, sastala se danas u New Yorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Gutteresom.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, borbi protiv koronavirusa te napretku u reformama, zelenoj agendi, o UN fondu za izgradnju mira, te odnosima u regiji Zapadnog Balkana i o koracima koje je potrebno preduzeti da se osigura trajna stabilnost i sigurnost kako bi se spriječio odlazak mladih iz BiH.

“BiH treba rješenja koja će ojačati državu i donijeti prijeko potrebnu stabilnost i funkcionalnost. Česte blokade i opstrukcije donošenja odluka zloupotrebom zaštitnih mehanizama koji su ostavljeni u Dejtonskom sporazumu, glavna su prepreka napretku”, naglasila je Turković.

Gutteres je pozdravio dosadašnji napredak Bosne i Hercegovine naglašavajući da je zajedničkim naporima potrebno izgraditi napredniju BiH.

Sagovornici su se dotakli i skorog obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Te nedavne pravosnažne presude Ratku Mladiću.

Turković je govorila i o neophodnosti poštivanja sudskih presuda, te donošenja zakonske zabrane negiranja genocida u BiH i slavljenja ratnih zločina. Pomenuta je i mogućnost održavanja izložbe o genocidu u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ministrica se još jednom založila za bržu isporuku vakcina protiv koronavirusa putem mehanizma COVAX. Također, uputila je poziv generalnom sekretaru da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Sven Alkalaj, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar