Sastanak opozicije u RS sa Sattlerom: Kako prevazići aktuelnu krizu?

Vijesti 18. nov 202121:24 > 19. nov 2021 11:18 2 komentara
PDP

Predsjednici Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Demokratskog narodnog saveza, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić, sastali su se danas u Banjaluci sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom. Tema sastanka je bila aktuelna politička situacija.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović tokom sastanka je ukazao na neophodnost izmjene Izbornog zakona.

“Samo izmjene Izbornog zakona mogu garantovati regularnost izbora i poštovanje izborne volje građana. Međutim izgleda da strankama koje čine vlast odgovara sadašnji zakon koji ostavlja prostora za razne vrste malverzacija”, istakao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je kazao da umjesto produkovanja kriza vlasti trebaju krenuti sa rješavanjem životnih problema stanovništva.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je potrebno prevazići aktuelnu političku krizu, te da se svi nivoi vlasti moraju pozabaviti realnim problemima koji opterećuju građane:

“Posljednjih mjeseci prolazimo kroz jednu od najozbiljnijih političkih kriza nakon Dejtona, izazvanu izuzetno lošom odlukom i nametanjem zakona od strane Valentina Incka, koji je nakon dvanaest godina provedenih u ovoj zemlji morao znati da nikakva jednostrana rješenja ovdje nisu donijela ništa dobro. Potreban nam je dijalog, unutrašnji dogovor i unutrašnje rješavanje svih otvorenih pitanja. Dok prolazimo kroz političku krizu, nailazimo na i na veće probleme: ljudi odlaze iz BiH, a cijene, prije svega osnovnih životnih namirnica, konstantno rastu, te smo prvi smo u svijetu po smrtnosti od virusa korona. To su problemi koji moraju biti rješavani”, istakao je Borenović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić istakao je da je, nažalost, logična posljedica krize i stagnacija BiH na EU putu, ali ni ranije aktuelna vlast nije djelovala konkretno na ispunjavanju uslova za pridruživanje Evropskoj uniji:

“Smatramo se dijelom Evrope i tom stavu ostajemo privrženi. Vlast će ubuduće morati da radi više i uspješnije na ispunjavanju 14 kriterijuma iz Mišljenja Evropske komisije i na dostizanju najviših evropskih standarda kao što uspostavljanje vladavine prava, iskorjenjivanje korupcije i garantovana sloboda medija”, zaključio je Nešić.

Ambasador Satler se zahvalio na sastanku i složio da je neophodno što prije prevazići trenutnu političku krizu i fokusirati na reforme i napredak zemlje na putu ka EU za dobrobit svih građana BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare