Sattler o reformskim zakonima: Ne postoji politička volja, najviše gube građani

Vijesti 09. jun 202212:42 0 komentara
N1

U Sarajevu je organizovana treća javna debata "Pravo na pravdu". Prva javna debata organizovana je prije dvije godine kojoj je prisustvovao i Reinhard Priebe, nezavisni njemački sudija u penziji i nezavisni pravni ekspert EU, koji je dobio mandat od Europske unije, da sačini izvještaj o stanju u bh. pravosuđu. Na to je danas podsjetio i šef Delegacije EU u BiH, Johann Sattler.

“Iz tog izvještaja proizašle su brojne preporuke od kojih ću izdvojiti tri najvažnije: Da svi građani imaju pravo na suđenje, da niko nije iznad zakona i da svi imaju pravo na postupak u razumnom roku. Nažalost dvije godine nakon tog izvještaja ne možemo reći da li je ijedna od tih preporuka provedena”, naglasio je Sattler.

Podsjetio je da EU insistira na provedbi tri zakona: Zakona o VSTV-u, sukobu interesa, o javnim nabavkama.

“Nažalost nijedan od ova tri zakona nije usvojen što je nama jasan dokaz da zaista nema političke volje. Bilo je i koraka unazad, došlo je do napada na pravosudne institucije, na reforme, procese, što je apsolutno neprihvatljivo. Ukoliko ima određenih zabrinutosti, mjesto za rješavanje takvih problema je Parlamentarna Skupština BiH, tu se zakon donosi, kao i izmjene i dopune. Nema mjesta nikakvim jednostranim potezima i nema mjesta povlačenju iz institucija” , poručio je Sattler.

Kao pozitivan primjer rada istakao je novo rukovostvo u VSTV-u, i privremeno rukovodstvo u Tužilaštvu BiH gdje očekuje da nakon konkursa najbolji kandidat bude izabran na rukovodeću poziciju. Pozitivnim je ocijenio i rad Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Istakao je da ima dobrih ljudi u pravosuđu BiH, pravih profesionalaca, pohvalivši angažman Tužilaštva Brčko Distrikta koje se uhvatilo u koštac sa prijavama o izbornim prevarama. Dodao je da EU ostaje vjerni pratilac BiH, uz naglasak da se novac više neće dodjeljivati tek tako.

N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!