Sattler o zaključcima NSRS: Retorika podjela neće učiniti život boljim

Vijesti 11. mar 202114:00 > 14:01 4 komentara
N1

Retorika podjela i pozivi na raspad neće učiniti život boljim, poručio je Specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler, komentarišući sjednicu Narodne skupštine entiteta Republika Srpska (NSRS), na kojoj su doneseni zaključci o radu Visokog predstavnika u BiH a koji između ostalog predviđaju i mogućnost pokretanja razgovora o mirnom razlazu u BiH.

“Da li zaključci NSRS unaprijeđuju javne službe RS, kreiraju poslove, ispravljaju vladavinu prava ili minimiziraju korupciju? Ne mislim da je tako. Retorika podjela I pozivi na raspad sigurno neće učiniti život boljim – ono što hoće su reforme, suradnja i EU integracije”, istakao je Sattler.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu zaključke u vezi sa ocjenom rada Visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a to se desilo u periodu dok traju razgovori o imenovanju novog Visokog predstavnika.

NSRS smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, da treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.

Na zaključke su reagovali neki domaći zvaničnici ali i međunarodni predstavnici u BiH, uključujući ambasadora Velike Britanije, Ambasadu SAD, kao i Ured Visokog predstavnika.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare