Sattler u Studentskom domu Nedžarići: “Ovo je noćna mora”

Vijesti 11. nov. 202115:12 > 15:474 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

"O moj Bože, ovo je noćna mora." Komentar je ovo Johanna Sattlera, šefa Delegacije Evropske unije u BiH, na situaciju u jednoj od studentskih soba, prilikom njegove današnje posjete Studentskom domu Nedžarići.

Od nedostatka tople vode, zastarjelih instalacija i namještaja, neuslovnih prostorija – brojni su problemi studenata smještenih u studentskim domovima u Sarajevu. Činjenicu da se već godinama unazad moralo početi raditi na unaprijeđenju uslova života studenata u domovima, potvrđuje i nedavno nastala šteta od vjetra, odnosno izvaljen prozor u jednoj od soba u domu u Nedžarićima.

Ovu ustanovu danas je obišao i Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH.

“Ovo je noćna mora”, riječi su kojima je Sattler opisao situaciju u jednoj od soba, dok su mu pokazivali pokvarene prozore i krevete.

Sattlerovu posjetu pratila je reporteka N1 televizije, koja također prenosi zastrašujuće slike – od prljavih i zastarjelih madraca, “do toaleta koji su u katastrofalnoj situaciji”, kako joj je rekao jedan od studenata.

Inače, Sattlerova posjeta nastala je u svrhu promovisanja projekata koji doprinose čišćem zraku u Sarajevu.

“Studentski dom u Nedžarićima jedan je od 40 javnih objekata u Sarajevu (dječji vrtići, škole, domovi i zdravstvene ustanove) u sklopu Zelenog akcionog plana Kantona Sarajevo, koji uključuje radove na termoizolaciji fasada, zamjenu dotrajalih prozora i vrata, ugradnju energetski učinkovite rasvjete i poboljšanje sistema grijanja. Projekt se finansira s dva miliona eura bespovratnih sredstava od Evropske unije, osam miliona eura kreditnih sredstava od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i 500 hiljada eura bespovratnih sredstava od Republike Austrije, a provodi se u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo”, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar