Sattler uoči Dana Evrope: Slavimo mir, ali smo srcima i mislima uz Ukrajinu

Vijesti 08. maj 202219:27 > 20:22 0 komentara
N1

U okviru proslave Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, Ured Evropske unije u BiH organizovao je Garden of Youth, jedinstveni cjelodnevni program proslave kreativnosti, umjetnosti, mladih i budućnosti koji je organizovan u Historijskom muzeju. Prisutnima se obratio i ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH poslavši važne poruke na ovaj datum.

Sattler je kazao da je obilježavanje Dana Evrope i pobjede nad fašizmom zapravo podsjećanje na jednu lijepu ideju kada je prije 72 godine Robert Šuman govorio o postizanju stanja u kojem je rat nezamisliv.

“I evo sada smo zaista došli do takvog stanja i okolnosti u kojima rat jeste nezamisliv, ali za 27 zemalja članica Evropske unije. Istovremeno znamo da Ukrajina, zemlja koja je u našim srcima, nažalost, prolazi kroz ove drugačije okolnosti. Danas slavimo mir, evropski projekt, ali smo istovremeno u našim srcima i molitvama uz našu braću i sestre iz Ukrajine koji se bore i brane ne samo svoju domovinu već isto tako i naše vrijednosti”, istakao je Sattler.

Podsjetio je da je moto ovogodišnjeg obilježavanja Dana Evrope i pobjede nad fašizmom “Mladi i kreativnost” te da su u Historijskom muzeju u kojem se i nalazi trenutno, predstavljeni izuzetno kreativni radovi iz brojnih sfera te da su održane brojne radionice – umjetničke, pozorišne i filmske.

“Dalje ćemo nastaviti uživati uz nastupe mladih bh. muzičara i zaista mi je drago što je ova sedmica obilježena mladima i njihovom kreativnošću. Oni imaju šta pokazati i oni su ti koji istinski žele da ova zemlja postane članicom Evropske unije Da pitate bilo koga od njih u Bijeljini, Banjoj Luci, Sarajevu ili drugdje oni to svakako žele da vide, a sada je potrebno i da političari urade svoj dio posla i odgovore na ove težnje mladih ljudi”, poručio je Sattler.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!