Sattler: Vijeće ministara mora bez daljnjeg odgađanja osigurati novac za izbore

Vijesti 20. apr 202219:07 0 komentara
N1 BiH

I dok o nama raspravljaju svi - mi o sami sebi ne. Pa tako danas Vijeće ministara BiH nije raspravljalo o zahtjevu Centralne izborne komisije BiH za neophodnim novcem za održavanje općih izbora. Dok, nezvanično, poručuju da je dokumentacija nepotpuna, iz CIK-a ističu da je neozbiljnost ministara u radu postala ustaljena praksa. Međunarodna zajednica kategorična: Izbori moraju biti održani.

Neuvrštavanje prijedloga na današnji dnevni red pokazuje ustaljenu praksu neozbiljnosti u radu predstavnika državnih institucija, smatraju članovi CIK-a. Tvrde da su na sugestije i primjedbe Ministarstva finansija, reagovali po treći put, te konačan prijedlog odluke za obezbjeđivanje novčanih sredstava za izbore poslali u ponedjeljak.

“Naravno, mi to odbijamo. Zaista, ovo već prelazi granicu dobrog postupanja i jednog dobrog ponašanja u radu institucija”, izjavio je član CIK-a BiH Ahmed Šantić.

Dok se predstavnici izvršnih organa vlasti nisu javno očitali u vezi sa ovim pitanjem, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler sastao se sa prvim čovjekom CIK-a Suadom Arnautovićem i tom prilikom jasno poručio:

“Centralna izborna komisija ima našu punu podršku, naročito u pripremama za Opšte izbore 2022. godine i držeći ih u granici sa svjetskim standardima. Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine mora bez daljnjeg odgađanja odobriti finansiranje”, stoji u saopštenju.

S obzirom na to da blokadu za održavanje Opštih izbora Vijeće ministara pravda neusvajanjem budžeta, treba podsjetiti da zakonski, postoje i alternativni načini za finansiranje i to izdvajanjem novca iz budžetske rezerve. Stoga će, u svakom slučaju, izbori biti i raspisani po planu, 4. maja.

Detaljnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!