Savez logoraša u BiH pozdravio otkrivanje spomen ploče žrtvama na Kazanima

Vijesti 16. nov 202112:24 > 16:34 0 komentara
N1

"Nespremnost na priznavanje istine, istrajavanje u laži i minimiziranje žrtava na bilo kojoj strani, ozbiljna je prepreka ka boljoj i zdravijoj budućnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini. U tom smislu, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, podržava obilježavanje mjesta stradanja nevinih i nepotrebnih žrtava na području cijele države Bosne i Hercegovine, pa time i žrtava srpske nacionalnosti na Kazanima, kod Sarajeva", navodi se u saopštenju iz Saveza.

“Žrtve na Kazanima, njih 17 nepravedno odvedenih i ubijenih, su žrtve osoba koje su pravile značajne probleme i Armiji Republike Bosne i Hercegovine na području grada Sarajeva, time što se nikada nisu iskreno stavile u okvire one i onakve borbe za koju se Armija RBiH borila na području cijele slobodne teritorije”, stoji u njihovom saopštenju.

“Najdirektnija potvrda ovoga, svakako jeste i način, ali i žrtve pripadnika MUP-a RBiH koje su pale u nastojanju da se osobe koju su počinile nedjela na Kazanima stave pod direktnu kontrolu komande Armije RBiH. U tom nastojanju, naređenom od Predsjedništva Republike BiH, a izvršenom od jedinica Armije RBiH i MUP-a RBiH, svoj život za istinu i pravdu, je položilo 9 časnih pripadnika MUP-a RBiH”, naveli su.

“Otkrivanje spomen ploče žrtavma zločina na Kazanima, u znak sjećanja i opomene, samo još jednom pokazuje koja strana iskreno želi i bori se za istinu u BiH, ali isto tako, sistemsko i institucionalno nepriznavanje genocida, nedozvoljavanje postavljanja spomen obilježja na Korićanskim stijenama, Manjači, Omarskoj, nedozvoljavanje obilježavanja zločina u Dretelju, Heliodromu i sličnim, takođe jasno ukazuje na one koji te planirane zločine u svojim sredinama svjesno zataškavaju i zakopavaju”, stoji u njihovom saopštenju.

“Ovim putem Savez logoraša u Bosni i Hercegovini poziva sve strane, da ukažu na nepravdu u vlastitim redovima, i da omoguće izlazak čiste istine na svjetlo dana, jer samo ta i takva istina donosi dobro i bolju budućnost za sve narode u BiH, pa ma kojoj strani oni pripadali!”, naveli su u saopštenju iz Saveza logoraša Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!