Savjet ekonomiste: Ne stvarajte zalihe namirnica, to će doprinijeti rastu cijena

Vijesti 22. feb 202209:58 > 10:52 1 komentar
N1

Šta osobe mogu uraditi po pitanju poskupljenja u Bosni i Hercegovini, naročito kada govorimo o osnovnim životnim namirnicama? Svoje viđenje trenutne situacije, ali i odgovor na ovo pitanje u programu N1 ponudio je profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Ljiljan Veselinović.

Kada je u pitanju borba sa rastom cijena u BiH, profesor Veselinović razlikuje dvije grupe osoba.

“Tu su one osobe koje imaju nešto novca i koje ne trebaju da se brinu kako će dočekati sutra. No, kod takvih osoba je sada problem kako zaštititi novac, jer stotinu maraka danas nije isto kao jučer. Tu su najčešći pristupi ulaganje u nekretnine, dionice i slično”, navodi Veselinović.

Podsjeća da većina ljudi “jedva sastavlja kraj sa krajem”.

“Takvim osobama je sada teško dati savjet šta mogu da urade. No, moglo bi se unijeti optimizma, jer ova inflacija jeste nezgodna, ali treba razumjeti da je ona rezultat pandemije. Kada je došlo do otvaranja, došlo je i do veće potražnje kada smo kao pojedinci bili spremni da kupimo veću količinu robe po svim cijenama. Rast cijena se desio jer se ponuda ne može prilagoditi u tako kratkom roku”, pojašnjava profesor Veselinović.

Navodi da je jako teško davati prognoze, naročito zbog ukrajinske krize, no ističe da vjeruje da će uskoro doći do oporavka.

“Trenutno jedino što možemo uraditi jeste pripremiti plan kako racionalizirati kućni budžet”, rekao je Veselinović.

Savjetuje građanima da ne stvaraju zalihe hrane, jer bi i to bio način na koji bi doprinijeli inflaciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare