SBB: Očekivana i vrlo hrabra odluka Inzka

Vijesti 23. jul. 202113:40
Podijeli:
Izvor: SBB BiH

Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka (Inzko) kojom je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i svih drugih oblika zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, navode u reakciji SBB BiH.

U svojoj reakciji na odluku Valentina Inzka poručili su da je to “očekivan i civilizacijski gest”.

Obradovani odlukom visokog predstavnika, gospodina Incka, koju su građani BiH i žrtve očekivali i mnogo ranije, ističemo da je potez OHR-a potpuno očekivan i civilizacijski gest, kojim se sprečava posljednja faza genocida, odnosno njegovo negiranje“.

“Državi Bosni i Hercegovini ovakvo zakonsko rješenje bilo je neophodno, jer je svjesno negiranje genocida od određenih pojedinaca i grupa konstantno narušavalo međunacionalne odnose i dovodilo do tenzija u našoj državi”, naveli su iz SBB BiH.

“Očekivanje da proradi svijest”

Kako navode dalje, vjeruju da će nakon ove odluke proraditi svijest građana BiH.

“Poslije očekivane, ali i vrlo hrabre odluke gospodina Incka, vjerujemo da će proraditi svijest kod svih političara u BiH, koji su godinama sprečavali usvajanje zakona o negiranju genocida, te da će izmjene Krivičnog zakona koje je nametnuo OHR biti potvrđene i u Parlamentarnoj skupštini BiH”.

“Također, značajno je i to da su ovom odlukom, na određen način, potvrđeni nedvosmislen stav međunarodne zajednice i njena podrška OHR-u, kao i svim pozitivnim procesima i neophodnim promjenama u BiH”, naveli su iz SBB BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar