SBB podržao kandidata ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH

Vijesti 19. maj. 202214:10 > 15:395 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

"Savez za bolju budućnost ide samostalno na izbore na svim nivoima", poručio je predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić. Ipak, podržat će kandidata opozicije Denisa Bećirovića (SDP) u utrci za člana Predsjedništva BiH.

“Ujedinjena opozicija treba da ima jednog kandidata – ići će sa jednim kandidatom i taj čovjek će imati našu apsolutnu podršku”, saopšteno je danas na konferenciji.

Kako je Radončić naveo, iz stranke su zaključili da bi imenovanje njihovog kandidata moglo pomoći SDA-ovom čovjeku da osvoji utrku za Predsjedništvo, što nastoje izbjeći.

“Naša procjena je da nakon 30 godina novi ljudi da preuzmu odgovornost”, poručio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Odluka je donesena tajnim glasanjem na Predsjedništvu SBB-a, gdje je su se svega četiri člana izjasnila protiv.

Radončić naglašava kako će se podrška zajedničkom kandidatu Denisu Bećiroviću (SDP) obznaniti za nekoliko dana.

“Ideja da mi kao opozicija dajemo jednog kandidata učinit će veoma nervoznim ljude u SDA. Kad uzmete u obzir krađe na prošlim izborima, Denis Bećirović može računati na 350.000 do 400.000 glasova kada se kampanja svih stranaka koje će u subotu javno dati podršku tom čovjeku ujedini”, saopštio je Radončić.

Ovdje se radi, nastavio je Radončić, o velikom objedinjavanju opozicije – gdje će prva stepenica biti na zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo, a druga na pravljenju post-izborne koalicije.

Treba li uvesti ograničen broj mandata?

Još jedno u nizu trenutno aktuelnih pitanja je i ono o ograničavanju broja mandata izabranih i imenovanih zvaničnika u BiH, a što, kako ističe u odgovoru medijima, podržava i Fahrudin Radončić.

“Tu bismo trebali slijediti primjer SAD-a i uvesti dva mandata. Sve što je na duže je na štetu demokratskih trendova”, poručio je Radončić.

Vraćajući se na proces odlučivanja o svom kandidatu, Radončić je naglasio SBB “pravi žrtvu što ne daje svog kandidata za Predsjedništvo koji bi vukao stranku na izborima”, ali da izborne liste ove stranke moraju obilovati novim licima.

Podsjetimo, Denisa Bećirovića u kandidaturi za člana Predsjedništva BiH danas je podržao i Narodni evropski savez (NES) BiH.

NES BiH podržao kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar