SBiH: Osuđujemo napade na Begiju Smajić u NSRS

Vijesti 09. feb 202215:59 0 komentara
Fena

Stranka za Bosnu i Hercegovinu osuđuje napade na Begiju Smajić, zastupnicu u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, nakon što je u svojoj diskusiji upozorila da uniforma Vojske Republike Srpske vrijeđa žrtve te da su pod uniformom iste počinjeni zločini uključujući i genocid, te koja je po međunarodnim presudama odgovorna za te zločine, saopćeno je iz ove stranke.

“Stranka za BiH je državotvorna stranka svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na vjersku, nacionalnu, rasnu i drugu pripadnost. Od svoga osnivanja okupljala je građane Bošnjake, Srbe, Hrvate, Rome, Jevreje i druge. Nikada nije pravila razliku među njima! Stranka za Bosnu i Hercegovinu je uvijek imala samo jedan cilj, borba za suverenu, cjelovitu, demokratsku državu, buduću punopravnu članicu NATO-a i Evropske unije.

Na svom 26-togodišnjem političkom putu SBiH je poštovala je međunarodne i domaće zakone, evropske principe demokratije i slobodnog svijeta, posebno imajući u vidu pravo svakog pojedinca, koji je temelj moderne i demokratske države. Po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije (tužba pokrenuta 1993. godine protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije-SRJ), Međunarodni sud pravde (ICJ) je utvrdio odgovornost Srbije zbog kršenja Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida, a istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni su Vojska i Policija Republike Srpske (RS). Skupština Srbije, 31.03.2010. godine, usvojila je Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u julu 1995. godine u kojem je ubijeno 8.000 Bošnjaka. Deklaracija je usvojena sa 127 glasova za i 21 glasom protiv nakon višečasovne burne rasprave.

Deklaracija se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je uvijek poštovala i poštovaće navedene presude, što očekujemo i od drugih stranaka u Bosni i Hercegovini bez obzira na njihovu adresu gdje su registrovane”, ističu iz ove stranke.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!