Scenario kojeg se mnogi plaše: Ko će se boriti za prava Bošnjaka u Srebrenici

Vijesti 22. feb 202119:54 2 komentara

Dan nakon ponovljenih izbora u Srebrenici, rezultati se zbrajaju, ali i utisci. Bojkot Bošnjaka je uspio. 95 posto njih koji su imali pravo glasa, nisu izašli na izbore. No, mnogi se sada plaše onoga što slijedi. Ko će se boriti za prava Bošnjaka, ukoliko ne budu imali predstavnike u Skupštini? S nestrpljenjem se u Srebrenici očekuje šta će odlučiti Ustavni sud BiH.

Kako će se situacija odvijati u narednim danima, niko ne može pretpostaviti. Da li će Ustavni sud BiH, uvažiti zahtjev Inicijative Moja adresa Srebrenica, te privremenom mjerom zaustaviti proces implementacije izbornih rezultata u ovoj Opštini? Što bi značilo i blokadu rada ključnih institucija. Ili će pak Skupština biti formirana bez odbornika Bošnjaka, koji su odlučili ne prihvatiti mandate. Mnogo pitanja, no odgovori rijetki. A zabrinutost pojedinih građana raste.

“Ja osjećam zabrinutost zbog svoje porodice, ne znam šta će se sutra dešavati, u kakve ćemo političke prilike ući, a ovdje političke prilike izuzetno utječu na sve ljude, htjeli mi to priznati ili ne. Svih se nas dotiče. Srebrenica je izuzetno važno mjesto, kako u državnom smislu tako na globalnom nivou. Normalno je da zabrinutost raste, šta sutra, kome da se ja obratim ako dođe do toga da me neko gleda kao Bošnjaka a ne kao građanina”, naveo je novinar Adem Mehmedović.

Bojkot je bio izuzetno bolna odluka, no jedina ispravna. Istrajan je Alija Tabaković. Bili smo spremni na fer borbu, pa ko god da pobijedi, ističe. Ipak postoje dokazi, pečati, da su brojni građani u inostranstvu glasački materijal dobili i mjesec dana nakon predviđenog roka. Bošnjaci su, da je sve bilo po Zakonu, mogli imati i većinu u Skupštini, u kojoj se, tvrdi Tabaković, protekle četiri godine, nisu ništa pitali.

“Posljednje dvije, tri sjednice SO Srebrenica su bile apsolutno jednonacionalne, smijenili su sve bošnjačke direktore, imali smo devet odbornika. Ovdje je suština kako se odnosi jači naspram nejačeg. Ja nemam problem da je načelnik Opštine Srbin, pod uslovom, da prestane s negiranjem genocida, da prestane s diskriminacijom, da prestane s veličanjem ratnih zločina i zločinaca, da ne bude na čelu kolona koje paradiraju po Srebrenici četničke pjesme”, rekao je Alija Tabaković iz Inicijative Moja adresa Srebrenica.

Jedina odluka koju je Centralna izborna komisija mogla donijeti, jeste da izbore ponovi u cjelosti. No, to se nije desilo. Zato se Bošnjaci nadaju kako će Ustavni sud ispraviti nepravdu koja im je, tvrde, nanesena. Mladen Grujičić je proglasio jasnu i očekivanu pobjedu. Uz to je poručio kako ne vjeruje u najavljeno odricanje mandata.

“Iako ne bude bošnjačkih predstavnika u vlasti, postoji dio kolača koji pripada Bošnjacima i on će biti tako raspoređen da ga prihvate oni Bošnjaci koji žele da žive ovdje. Sadik Ahmetović ne živi u Srebrenici. I mislim da su i on i Ćamil Duraković i Alija Tabaković potpisali svoju političku propast. Ukoliko se desi to čudo da oni odustanu od svojih mandata, vjerovatno će se naći na listama tih stranaka neki Bošnjaci koji će prihvatiti odgovornost i voditi svoj narod”, kazao je Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica.

Grujičić tvrdi, kako je potizivno to što je izborni dan protekao bez problema. Isto tvrde i u Opštinskoj izbornoj komisiji.

“Jučerašnji dan mogu reći da je protekao mirno. Lično sam sa supervizorima kao i moje kolege, obišli svako biračko mjesto jednom ili više puta. Nismo utvrdili nigdje da se desila nepravilnost. Za pohvaliti je i to da do sada nismo zaprimili niti jednu žalbu ili prigovor kako na izborni proces, tako i na bilo koju drugu radnju”, istaknuo je Zekerijah Hadžić, član OIK Srebrenica.

No, iz Inicijative moja adresa Srebrenica kažu kako sumnjaju i u integritet kako suprevizora, tako i cjelokupnog jučerašnjeg izbornog procesa. O tome neće da vode brigu, jer u ovim izborima nisu učestvovali.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare