Schmidt će ipak biti saslušan u Komitetu za vanjske poslove EP

Vijesti 24. nov 202217:03 1 komentar
F.Z./N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt otkazao je svoje pojavljivanje pred Komitetom za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta 30. novembra. No, čini se da će se Schmidt ipak obratiti u Komitetu za vanjske poslove, ali nekog drugog dana.

Iz OHR-a su za agenciju Patria kazali da 30. novembar nikada nije ni bio potvrđen.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt je sa predsjedavajućim Davidom McAllisterom razgovarao o obraćanju AFET-u, kao što je činio i ranije s obzirom na to da se visoki predstavnik Schmidt već obraćao ovoj instituciji. Trenutno se radi na utvrđivanju termina. Datum 30. novembar je bio jedna od razmatranih opcija, ali nikada zvanično potvrđena“, kazali su iz OHR-a.

Visoki predstavnik treba, po zahtjevu EU parlamentaraca, odgovarati na pitanja poslanika o zadnjem korištenju Bonskih ovlasti kada je u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo promjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava entiteta Federacije BiH u kojima je, između ostalog, povećao broj delegata u Domu naroda Federacije BiH.

N1 saznaje: Schmidt neće biti saslušan u Komitetu za vanjske poslove EP

Tineke Strik, eurozastupnica ranije je objavila da je Schmidt prihvatio da dođe pred AFET.

Nakon što su brojni poslanici ove evropske institucije oštro osudili njegovo nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava entiteta Federacije BiH, dogovoreno je njegovo saslušanje pred poslanicima Evropskog parlamenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare