Schmidt nakon sastanka sa Baerbock: O granicama BiH se ne može pregovarati

Vijesti 10. mar 202213:19 2 komentara
N1

Njemačka podržava visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, čiju je poziciju u pitanje dovela Vlada Ruske Federacije saopštila je njemačka ministrica Annalena Baerbock nakon sastanka u zgradi OHR-a.

Sam Schmidt je poručio da je posjeta šefice njemačke diplomatije dokaz da međunarodna zajednica ovu regiju drži na oku i promatra. Schmidt je osvrčući se na situaciju u zemlji poručio:

“O granicama BiH se ne može pregovarati. Svako u ovoj zemlji može da živi gdje želi i kako želi”.

Za mene je njena posjeta, a prije svega za ljude u BiH dokaz da međunarodna zajednica ovu regiju drži na oku i promatra. U diskusiji smo bili jedinstveni da EU integracije za BiH mogu biti jedini put u budućnost“, rekao je Schmidt nakon sastanka.

On je poručio da je BiH potrebno sigurno okruženje, te da je uloga Njemačke u tom kontekstu progresivna. Zahvalio se u ime međunarodne zajednice da njemačka podržava integritet BiH

Treba se stati na stranu onih koji su protiv korupcije, i protiv onih koji žele ovu zemlju vidjeti kao disfunkcionalnu i podjeljenu“, rekao je visoki predstavnik.

Gospođo ministrice, tu u blizini se nalazi PS BIH i u njoj treba da se donose odluke za ovu zemlju. Međutom premalo se odluka donosi, i premalo ih je doneseno. Dejtonske institucije i EUFOR-ALTEA će dati svoj doprinos za ovu zemlju“, rekao je Schmidt nakon sastanka.

Povrede ljudskih prava koje su se ovdje događale ne smiju se ponoviti, rekao je visoki predstavnik, dodajući da na tom emoraju

“O granicama BiH se ne može pregovarati. Svako u ovoj zemlji može da živi gdje želi i kako želi”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare