Schmidt o Inzkovom zakonu: U Njemačkoj i drugdje bi se podrazumijevao

Vijesti 14. okt 202120:37 > 21:33 4 komentara
Christian Schmidt
Christian Schmidt (N1)

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je u ekskluzivnom intervjuu za N1 televiziju govorio o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, njegovim ovlastima kao visokog predstavnika te je, između ostalog, komentarišuću Zakon o zabrani negiranja genocida rekao da bi se on kao takav podrazumijevao u Njemačkoj.

Interesovalo nas da li je spreman da se sastane sa Dodikom te da li postoje naznake za to?

“Ja sam već izrekao brojne pozive, s druge strane, situacija nije takva da me Dodik ne poznaje. Mi smo u prošlosti sarađivali vrlo konstruktivno i ja sam u budućnosti spreman za nešto takvo. Ja sam vakcinisan i testiran negativan sam, znam se ponašati za stolom i spreman sam razgovarati”, istakao je.

Na pitanje da li i dalje stoji pri Zakonu o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo njegov prethodnik Valentin Inzko te da li će ga na kraju povući što je i zahtjev predstavnika RS, Schmidt je kazao da se bavi ovim zakonom i diskusijama koje je on izazvao u BiH.

“Nijedan zakon na svijetu ne može optužiti cijeli jedan narod. Uvijek se radi o individualnoj odgovornosti. Vidite u Srbiji se za par dana obilježava 80. godišnjica masakra u Kragujevcu. To su učinili pojedinci iz njemačkog naroda i u ovom zakonu kojeg ste pomenuli je također zabranjeno da se negiraju takva djela. Ovaj zakon nije uperen protiv nekoga, radi se o standardu Evropske unije i trebaju građani shvatiti da to nije protiv njih. Zapravo se radi o nečemu što je jedan zajednički zadatak u kontekstu EU. Ja sam Nijemac i znam šta govorim i znam da bi se to kod nas podrazumijevalo da nas neko pita da li želimo takav zakon i isto tako i drugdje. Tako da to nije napad na ljude koji nemaju veze s tim bez obzira na njihovu nacionalnost”, kazao je Schmidt.

Kazao je da za njega nije upitna njegova legitimnost kao visokog predstvnika što dovode u pitanje predstavnici RS i Rusija.

“Svaka diskusija je suvišna i međunarodna zajednica je tako odlučila i ja sam tu da izvršavam svoje zadatke”, konstatovao je Schmidt.

S obzirom na to da je razgovarao sa zvaničnicima iz regije te da su takvi razgovori bili vrlo fokusirani i razumni.

“Isto tako prepoznato je da bi nekakav mirni razlaz bio nešto što svi odbijaju i to bi dovelo do nove krize, a Balkan je imao dovoljno kriza tokom 90-ih. Ja jako puno putujem i nisam susreo nikoga da je rekao da želi ukinuti Republiku Srpsku. Da je rekao ja bih se tome suprotstavio. Postojanje RS je neupitno. Uvijek ću braniti pravo na postojanje i RS i FBiH i BiH i podržavat ću svakoga ko je takvog mišljenja”, poručio je Schmidt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare