Schmidt o Izbornom zakonu: Bio bih zadovoljan da odgovorni postignu dogovor

Vijesti 21. sep 202120:46 > 22. sep 2021 11:13 19 komentara
Dnevnik HTV

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini dao je intervju za Dnevnik HTV-a u kojem je govorio o njegovom budućem djelovanju u našoj državi, ali i trenutnoj političkoj situaciji.

Upitan da li će podržati izmjenu Izbornog zakona u BiH na način da se osigura legitimna politička zastupljenost Hrvata u Predsjedništvu BiH, Schmidt je kazao da je to zadatak za odgovorne u našoj državi.

“To je tema rasprave o ustavnom i izbornom zakonu. Mi s međunarodne strane samo ćemo pomoći, ali u biti oni trebaju odlučiti. Ja bih bio zadovoljan kad bi postigli dogovor”, kazao je.

Govoreći o tome da li Hrvati imaju jednaka prava kao ostala dva naroda u BiH, Schmidt je kazao da je tek nekoliko dana u našoj državi i da mora prvo osluhnuti “kako narod diše”.

“Mislim da se sad treba promotriti kako narod diše, kako biračko tijelo na to gleda. Mislim da se moramo usredotočiti na Daytonski sporazum. Neke su stvari ispravljene. Postoje tri konstitutivna naroda. Imamo i druge narode. Uglavnom narode koji nisu povezani s tim konstitutivnim narodima. Mislim da nije lako sve ih povezati, ali važno je na tome raditi”, dodao je.

Spominjući svoje djelovanje u BiH, kazao je da predstoji veliki izazov.

“Postoje neke zapreke u funkcionalnosti državnih institucija. Država ovisi o osnovnoj saglasnosti. To ne znači da se treba napustiti individualni ili etnički identitet. Nipošto. No to se mora uskladiti zajedničkom koordinacijom. Iskusili smo to i s Evropom u cjelini. Evropska unija nije ništa drugo nego upravljanje kako bi se postigli kompromisi kod različitih mišljenja”, tvrdi Schmidt.

Mišljenja je da se ne treba revidirati Dejtonski sporazum s obzirom na okolnosti.

“U pravilu se nešto revidira ako ste sigurni da će se dobiti nešto bolje. Ja ne vidim da se u ovim uvjetima o ičemu može raspravljati. Trebamo raditi na ispunjenju Dejtonskog sporazuma. To će se vjerojatno postići na putu do Bruxellesa, kad BiH postane članicom Evropske unije. Međunarodna zajednica je prisutna u BiH, ali iskreno, kao što to i jeste slučaj u svijetu, ta su nam mjesta svima vruća, glasna i bučna. Proteklih godina to nije bio slučaj s Bosnom i Hercegovinom. Srećom, jedan od uspjeha Dejtonskog sporazuma jest to što je uspostavljen mir. Ne puca se. Mislim da je to najveća prednost”, poručio je Schmidt, u Dnevniku HTV-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare