Schmidt o NSRS: Nisam nervozan, petak će biti miran dan (VIDEO)

Vijesti 08. dec 202118:07 > 18:30 1 komentar
N1

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na današnjoj konferenciji za medije govorio je o brojnim temama pa tako i o Republici Srpskoj i Narodnoj skupštini Republike Srpske koja će se održati u petak, a koja, prema njegovom mišljenju ne bi trebala donijeti rezultate pogodne za medije.

Schmidt se osvrnuo na održavanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se trebalo glasati o povlačenju saglasnosti RS o državnim institucijama u BiH rekavši da treba sačekati taj 10. decembar i vidjeti šta će se desiti. ,

“Ako u Republici Srpskoj ima mudrih političara, a ja sam siguran u to da im, onda će se iz toga svega vidjeti i poziv na razgovor i mislim da će se moći neke stvari uraditi. Možda ti rezultati neće biti pogodni za rezultate u medijima, ali je to nešto što je sasvim dobro i prijemčljivo u demokratiji. Tako da ja sada nisam nešto specijalno nervozan niti gledam toliko dramatično šta će se desiti, ali mislim da je to ipak malo preveliki zalogaj za taktičke igrarije”, naveo je Schmidt.

Shmidt je spomenuo i izborne pobjede aludirajući na to da ih neko pokušava ugraditi u Ustav BiH.

“Neki imaju ideju da se u Ustav mogu ugraditi rezultati izbora“, čini se visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Odgovarajući na pitanje reporterke N1 Adise Imamović Schmidt je ipak ocjenio da mu se čini da su se stavovi pregovarača približili, te da je optimističan u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Nekada mi se stvarno čini da poneko ima ideju da se u Ustav može ugraditi kakvi će biti izborni rezultati, da se to ugradi u Ustav. To je nešto o čemu odlučuju građani”, rekao je Schmidt.

Schmidt je poručio da je optimističan po ovom pitanju, te da postoji saradnja pregovarača sa hrvatskom, bošnjačkom, ali i sa srpskom stranom u ovom procesu, u mjeri u kojoj se to njih tiče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare