Schmidt očekuje brzu istragu zbog devastacije Saborne crkve, Dodik obećao pomoć

Vijesti 08. dec 202212:11 3 komentara
N1

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ponovo je u utorak opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije. Reagovao je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, istaknuvši da se svaki građanin mora osjećati bezbjedno na svakom pedlju ove zemlje.

“Institucije za provođenje zakona trebaju osigurati zaštićeno i bezbjedno okruženje. Očekujem brzo provođenje istrage i procesuiranje odgovornih za ovaj grozan i sramotan napad. Pozivam nadležne institucije da javnosti prezentuju svoja saznanja o ovom i drugim napadima koji su se dogodili tokom ove godine. Želim da izrazim svoju punu podršku sveštenstvu i pravoslavnim vjernicima u Mostaru koji su neodvojivi dio duše ovoga grada. Lokalni organi vlasti trebaju preduzeti sve potrebne mjere kako bi se u Mostaru zaustavio vandalizam. Umjesto toga, ovaj grad bi trebao predstavljati ono što je najbolje u BiH – toleranciju, međusobno poštovanje i prosperitet za sve njene građane”, izjavio je visoki predstavnik u BiH.

N1

I Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je izrazio spremnost da se hitno interveniše na sanaciji štete na Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru i predložio da se nađe agencija koja bi obezbjeđivala ovaj hram.

Dodik je naveo da je razgovarao sa starješinom Sabornog hrama Duškom Kojićem.

“Zajedno smo još jednom osudili jučerašnje devastiranje hrama”, naveo je Dodik na Twitteru.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkana je, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije.

Nakon što su zaprimili dojavu o krađi kablova iz Saborne crkve, policijski službenici MUP-a HNK obavili su uviđaj te su ustanovili da je nestalo oko 60 metara električnog kabla i još oko 30 metara kabla van crkve koji je bio pri jednom kontejneru, izjavio je za N1 portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić. Dodao je da je Crkva u vrijeme krađe bila otključana, zbog čega ovo krivično djelo nije okarakterisano kao teška krađa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare