Schmidt osudio prijetnje i napade na članove i članice CIK-a

Vijesti 12. okt 202214:18 3 komentara
N1

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt izrazio je podršku za Centralnu izbornu komisiju i osudio je prijetnje i napade na članove i članice te institucije, te pozvao nadleže da reaguju.

Visoki predstavnik osuđuje prijetnje i lične napade na članove i članice Centralne izborne komisije BiH te poziva na odgovarajuću reakciju nadležnih institucija”, objavljeno je na Twitter nalogu OHR-a.

#related-news_1

Visoki predstavnik izražava punu i bezpogovornu podršku Centralnoj izbornoj komisiji kao nezavisnoj državnoj instituciji te nastavku izvršavanja njenih zadataka u skladu sa zakonom i bez neprimjerenih uticaja i političkih pritisaka”, navodi se u objavi.

Podsjetimo, jučer je Vanja Bjelica Prutina, članica Centralne izborne komisije, na sjednici CIK-a emotivno progovorila o prijetnjama s kojim se susreće.

“Irena Hadžiabdić i ja smo diskriminisane na osnovu pola i u više navrata pretrpile smo različite vidove verbalnog nasilja. Tonovi s kojim su nam se obraćali bili su zastrašujući. Vidno sam uzenemirena činjenicom da kandidat za predsjednika RS ponovo govori o meni lično, ovoj put kao o nekome ‘ko ruši Republiku Srpsku’. Razlog tome je što sam podržala odluku o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS“, rekla je, između ostalog, Bjelica Prutina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare