Schmidt pozdravio zalaganje Njemačke za sankcije Dodiku

Vijesti 15. dec 202115:41 7 komentara
Christian Schmidt
Christian Schmidt (TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Njemački list „Die Welt" osvrnuo se na izjavu njemačke šefice diplomatije Annalene Bearbock koja se založila za uvođenje sankcija članu Predsjedništva Bsone i Hercegovine Miloradu Dodiku.

„To je poziv na borbu protiv čovjeka, koji huška i izaziva strah od novog rata na Balkanu”, piše njemački dnevnik. Dodaje i da bi Dodikov korak za BiH, region i cijelu Evropu bio katastrofa kao i da njegova politika, koja se vodi duž etničkih linija, podsjeća na ‘90. Izjava ministrice Bearbock više je odraz njene politike, zasnovane na zapadnim vrijednostima, koje su ‘ugrožene’ u BiH. „Putin podržava Dodika, svjestan da Dodikova politika otcjepljenja udaljava BiH od EU, iako je ova zemlja na papiru potencijalni kandidat za učlanjenje. No Moskva želi oslabiti kako EU tako i NATO i na taj način demonstrirati propast politike Zapada. A BiH je za to perfektna prilika”.

Die Welt pojašnjava kako je Zapadu pod vodstvom Amerikanaca uspjelo da okonča rat u BiH, ali da je cijena toga bio disfunkcionalni politički sistem, sa dva entiteta i tri predsjednika u kojem dolazi do stalnih međusobnih blokada. Navodi i kako Dodik koristi činjenicu da je zemljom nemoguće upravljati i igra na kartu Rusije. Potom navodi ocjenu Kurta Bassuenera iz berlinskog Vijeća za demokratizaciju politike koji kaže da bi se, „ukoliko se pod ruskim djelovanjem uspije uništiti Dejtonski sporazum, moglo reći kako je SAD zakazala”.

“Koalicija voljnih” za sankcije Dodiku

Njemački list podsjeća da su SAD uvele sankcije Dodiku još 2017. godine, i zamrznule njegovu tamošnju imovinu. Amerikanci s njim ne mogu ulaziti u poslovne aranžmane. Ali više od toga nisu poduzeli. A EU se nije mogla odvažiti ni na sankcije i, kako kaže Bassuaner, igra samo na diplomatsku kartu. U biti Zapad ide na ruku Putinu i „radi u korist ruske strategije umjesto da joj se odlučno suprotstavi”. Stoga „se radikalno i temeljito mora preispitati i promijeniti odnos Brisela prema ovoj regiji”, citira Die Welt njemačkog eksperta koji dodaje da se nada da će nova njemačka vlada u tome biti predvodnik.

Annalena Bearbock svojom izjavom u najmanju ruku nagovještava da, za razliku od svog prethodnika Maasa koji je pominjao sankcije ali nikada poimenice Dodika, želi okončati pasivan kurs EU prema Zapadnom Balkanu. No, to bi moglo biti komlikovano, ukazuje Die Welt, jer joj na putu stoje prije svega Mađarska, Slovenija i Hrvatska. Stoga bi rješenje, kako predlaže njemački ekspert Kurt Bassuaner, moglo biti da se formira „koalicija voljnih” koja bi okupila zemlje spremne da uvedu sankcije Dodiku i na čijem čelu bi bila Njemačka. „To bi mogao biti ambiciozan cilj nove vlade kojim bi se, nakon godina povlađivanja, poslao jasan signal nacionalistima i secesionistima na Balkanu”, kaže se u članku koji je objavio Die Welt.

“Amerikanci razrađuju strategiju sa EU i Britancima”

U opširnom intervjuu za Deutschlandfunk, visoki predstavnik Christian Schmidt upozorava na opasnost „prikradajuće disolucije BiH” i dodaje kako je sa velikom zahvalnošću propratio izjavu njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Bearbock u pogledu „uvođenja sankcija Dodiku i svim onima koji krše Dejtonski sporazum ili novac usmjeravaju u sopstveni džep”. No, sankcije za Schmidta nisu jedini instrument. „Zamislivo je i da se kondicionira odnosno uslovi svaka uplata koja stiže u BiH ili u neku od njenih institucija”, kaže Schmidt i ponavlja kako on u ladici ima Bonske ovlasti. „Ja imam ključeve od ladice i ništa ne isključujem”.

Schmidt kaže i kako misli da „Amerikanci razrađuju strategiju sa EU i Britancima”. „Oni su generala Peacha, dosadašnjeg predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, imenovali za svog specijalnog opunomoćenika i on bi ovih dana trebao stići u BiH”

Na pitanje da li Putin vodi geopolitičke igre na Balkanu i kako on vidi posjetu Dodika Kremlju, šef OHR-a u BiH odgovara da je razgovor Putina i Dodika bio veoma kratak ali da Rusija podržava RS. Schmidt ukazuje i kako Dodik vuče poteze i u svjetlu predstojećih izbora, kao i da Rusija svima prodaje energente. Smatra i da je sretna okolnost što Srbija i drugi susjedi „nemaju interes u pogledu eskalacije krize”.

Na kraju intervjua za njemački radio Deutschlandfunk Schmidt navodi kako je u razgovoru sa savjetnikom za sigurnost američkog predsjednika Jakeom Sullivanom „stekao jako dobar utisak” i da smatra da se SAD „ponovo brinu” o BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare