Schmidt: Sa starim ili novim zakonom, izbori će se održati!

Vijesti 28. jan 202216:26 > 16:28 8 komentara
Christian Schmidt
Christian Schmidt (FENA/Hazim Aljović)

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poziva sve političke snage u državi da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu, ističući da će opći izbori biti održani na jesen 2022. godine sa ili bez novog izbornog zakona.

„Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih”, kazao je Schmidt.

Naglasio je da postoji važeći Izborni zakon koji precizno uređuje izbore.

“U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokratija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije”, rekao je visoki predstavnik.

Podsjećamo, stranke koje čine HNS, ali i pojedini političari iz SNSD-a u nekoliko navrata su rekli da ukoliko ne dođe do izborne reforme upitno je održavanje izbora, a čak su i najavljivali bojkot.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare