Schmidt stigao u Predsjedništvo BiH, Dodik se nije pojavio

Vijesti 03. aug 202111:28 > 11:30 1 komentar
Faruk Zametica (N1)

Christian Schmidt, novi visoki predstavnik u BiH, stigao je u Predsjedništvo BiH na svoj prvi radni sastanak nakon što je preuzeo ovu dužnost.

Dočekali su ga Željko Komšić, predsjedavajući i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, a Milorad Dodik, treći član, kako je ranije i najavio, ne prisustvuje ovom sastanku.

Dodik je već ranije izjavio da on ne priznaje ulogu visokog predstavnika u BiH, a otkako je Valentin Inzko, koji je dosad obnašao tu funkciju, nametnuo zakon da se zabrani negiranje genocida, stvari su se dodatno zakomplikovale pa su predstavnici u Republici Srpskoj odlučili ne uvažavati odluke koje donese njegov nasljednik Schmidt.

POVEZANA VIJEST

Podsjetimo da je jučer Schmidt i zvanično preuzeo funkciju visokog predstavnika te je u njegovu čast u Zemaljskom muzeju BiH upriličen i prijem.

Faruk Zametica (N1)
Faruk Zametica (N1)
Faruk Zametica (N1)
Faruk Zametica (N1)
Faruk Zametica (N1)
Faruk Zametica (N1)

On je tom prilikom građanima obećao pomoć za bolju budućnost.

Prema njegovim riječima, “napredak i dalji razvoj društva mogući su samo kroz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti”.

“Podrazumijeva se da se ratni zločini ne smiju veličati niti poricati, bez obzira na to ko je u njih bio umiješan. Uvjeravam vas da ću raditi na mirnoj budućnosti BiH – to podrazumijeva i razumijevanje među svim ljudima – kao i pouzdane pravne osnove za poštivanje ljudskih i međunarodnih prava. Jer, raznolikost je osnova uspjeha u kompanijama, u organizacijama, u zajednicama i u državi”, rekao je jučer Schmidt i dodao da u različitosti leži snaga za sve, a da prevazileženje granica u svijesti ljudi znači uzdizanje iznad njih.

Schmidt je po dolasku u BiH prvo posjetio Mostar, Trebinje i Blagaj, a nakon toga je stigao u Sarajevo.

Poslije današnjeg susreta Komšića, Džaferovića i Schmidta u Predsjedništvu BiH, bit će upriličena konferencija za medije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare