Schmidt sutra pred Vijećem sigurnosti UN-a – hoće li se moći obratiti?

Vijesti 10. maj 202219:52 > 19:53 2 komentara

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt bi sutra trebao podnijeti svoj drugi, a ukupno 61. polugodišnji izvještaj o BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a. No, još je nepoznato da li će Schmidt uopšte biti u prilici obratiti se ambasadorima s obzirom na to da su se prošli put usprotivila Rusija. Umjesto visokog predstavnika tada se obratio ambasador BiH u UN-u, Sven Alkalaj. U New Yorku su trenutno i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Dijelovi Schmidtovog Izvještaja već su dospjeli u javnost. Visoki predstavnik navodi da se Bosna i Hercegovina suočava s prijetnjama stabilnosti i integritetu, prije svega zbog zakona koje usvaja Narodna skupština. Na 18 stranica, čak 70 puta se vlasti u Republici Srpskoj spominju u negativnom kontekstu. Schmidt nije izostavio ni kako je ocijenio prijetnje HDZ-a o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.

“Ponavljam, kako sam to već učinio u izvještaju u novembru, da vlasti RS-a ozbiljno krše Daytonski sporazum. Neprihvatljive su i najave “teritorijalne reorganizacije” zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi koje dolaze iz HDZ-a BiH. Time se aludira na “sablast trećeg entiteta” i takva retorika je destabilizirajuća i štetna po odnose među etničkim zajednicama u BiH”, navodi se u izvještaju Schmidta.

Skupljaju se glasovi za obraćanje Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN

Početkom novembra prošle godine, samo nekoliko mjeseci od imenovanja, Christian Schmidt nije mogao prezentovati svoj prvi izvještaj o BiH. I to je bilo i prvi put da se jedan visoki predstavnik nije obratio UN-u. Na sjednici Vijeća sigurnosti tada je produžen mandat EUFOR-a. A Rusija i Kina prethodno su, prema navodima određenih svjetskih medija, tražile i potpuno ukidanje OHR-a. Kako će se, u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, odvijati sutra situacija kada je riječ o izvještaju za BiH, niko ne može pretpostaviti.

“Ovaj put ako Rusija i Kina stave primjedbu, doći će do proceduralnog glasanja da li da se dozvoli po članu 37. da se visoki predstavnik obrati kao izvjestilac podnese izvještaj, ali za to da se on obrati mora biti devet glasova zemalja Vijeća sigurnosti i mi na tome radimo, a na to pošto se radi o proceduralnim pitanjima Rusija i Kina ne mogu staviti veto”, kazao je Sven Alkalaj, ambasador BiH u UN-u.

Visoki predstavnik je uspio Izvještaj prenijeti savjetniku američkog državnog sekretara Dereku Cholletu. Ovaj je poručio kako SAD ostaju privržene mandatu OHR-a kao i punoj provedbi Dejtona. Schmidt ima i punu podršku Nijemca Dietmara Kostera, evropskog zastupnika, kao i čitavog Evropskog parlamenta. Koster se nada da će njegov Izvještaj dobiti podršku u UN-u.

“Mi se tu suočavamo s problemom, ako znamo da imamo mirovnu misiju ovdje, vojnike, trupe, i potrebno je odobrenje Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a za produženje njihovog mandata i to će biti vrlo značajna stvar, ali ja se nadam da će izvještaj visokog predstavnika naići na odobravanje u UN-u i da će Vijeće odigrati značajnu ulogu u stabiliziranju BiH”, kazao je Koster.

Ukoliko se zbog protivljenja Rusije, visoki predstavnik ponovo ne obrati Vijeću sigurnosti UN-a, to će svakako u ime Bosne i Hercegovine učiniti predsjedavajući Predsjedništva, Šefik Džaferović, koji je u New York. Mnogi smatraju da je Republika Srpska, slanjem Zorana Tegeltije imala namjeru upravo njega delegirati da se obrati ambasadorima, no Milorad Dodik to negira.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare