“Schmidt treba razmisliti o posljedicama koje njegove odluke mogu izazvati”

Vijesti 06. sep 202215:44 7 komentara
N1

"Ne znam šta će Schmidt uraditi, činjenica je da ima ovlaštenja, ali ga treba uvijk pozvati da dobro razmisli o korištenju istih i posljedicama koje njegove odluke mogu izazvati", rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nakon sastanka s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Istakao je kako ne spori njegovo pravo kao se poštuje Dejtonski sporazuma, ali da, kao i u svakodnevnom životu, moramo voditi računa o posljedicama odluka i poteza koje pravimo.

“Nadam se da će se Schmidt držati demokratske tradicije zemlje iz koje dolazi”, rekao je Komšić.

Dodao je kako “sve što je Milorad Dodik rekao, ide u prilog tezi da je Dejtonski mirovni sporazum prevaziđena kategorija i da ga treba mijenjati”.

“Treba nam drugačiji Ustav”, rekao je Komšić.

Govoreći o sastanku s Erdoganom, kazao je kako postoji saglasnost svih o nekim projektima koji se trebaju realizirati te da je Erdogan i politika Vlade Turske jedna od rijetkih stvari oko koje se slažu u BiH.

“BiH ima iskrenog prijatelja u Vladi Republike Turske. Erdogan ima stabilizirajuću ulogu u BiH i regiji i siguran sam da će se saradnja nastaviti istim tempom, intenzitetom i pravcu kao do sada”, rekao je Komšić.

Erdogan je, nakon sastanka, a odgovarajući na pitanje reporterke N1 Adise Imamović, kazao da se protivi nametanju Izbornog zakona i da to predstavlja prijetnju demokratskom procesu.

Podsjetimo, na današnjem sastanku postignuta je saglasnost u vezi mogućnosti da građani BiH i Turske međusobne granice prelaze samo uz pokaz lične karte.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare