Schmidt u Berlinu: Situacija u BiH je zabrinjavajuća

Vijesti 26. jan 202218:14 4 komentara
Christian Schmidt i Anton Hofreiter (OHR)

Visoki predstavnik Christian Schmidt izvijestio je članove Odbora za pitanja EU njemačkog Bundestaga o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon današnje diskusije u Berlinu, visoki predstavnik i predsjedavajući Odbora Anton Hofreiter dali su sljedeću izjavu:

“Situacija u BiH je zabrinjavajuća, jer blokada institucija i politička nespremnost na konstruktivnu saradnju drastično pogoršavaju život ljudi u BiH i ugrožavaju perspektivu te zemlje. Jedna stvar mora biti jasna svima na terenu: ukoliko se stvari ne pomaknu s mjesta, međunarodna zajednica i visoki predstavnik nastavit će djelovati”.

Schmidt i Hofreiter su se složili kako “uslovljavanje finansijskih sredstava u budućnosti mora postati pravilo”.

“Neće uspjeti taktika nekih političara u zemlji da samo šute u nadi da ćemo izgubiti zanimanje. I dalje ćemo pažljivo pratiti situaciju i, uz konsultacije sa međunarodnom zajednicom, razmotriti da li je potrebno poduzeti korake i koji su to koraci. O tome se slažu sve poslaničke grupe u Bundestagu”, zaključuje se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika i  predsjedavajućeg Odbora za pitanja EU njemačkog Bundestaga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare