Schmidtov nastup izazvao reakcije i u Njemačkoj

Vijesti 18. aug 202212:24 5 komentara
Christian Schmidt (N1)

Nastup Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u srijedu izazvao je mnogo reakcija i u njemačkom govornom području, te se bivši njemački ministar poljoprivrede našao na udaru kritika kako u medijima, tako i na društvenim mrežama.

Zastupnica u Evropskom parlamentu, Delara Burkhardt, je prokomentarisala Schmidtovo ponašanje na Twitteru:

“Ono što bosanskom civilnom društvu treba od međunarodne zajednice: solidarnost u borbi protiv rasisitičke podjele u zemlji i za demokratsku izbornu reformu.

Šta ono dobija:” (pogledajte video)

Njemački list Spiegel je objavio članak u kojem kritikuje nastup Schmidta.

“Bivši ministar poljoprivrede Christian Schmidt iz CSU-a je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Međutim, njegov izliv bijesa na konferenciji za novinare nije bio baš diplomatski”, navodi ovaj list.

Urednica ovog uglednog lista se također osvrnula na Schmidtovo ponašanje, te sarkastično objavila:

“Ako se neko pita šta radi bivši federalni ministar poljoprivrede Christian Schmidt iz CSU-a: On je u (kašalj) diplomatskoj misiji u Bosni i Hercegovini, kao visoki predstavnik Ujedinjenih naroda”, objavila je urednica lista Spiegel, Melania Amann.

Austrijski medij GMX je također pisao o Schmidtu.

“Nastup njemačkog političara Christiana Schmidta izazvao je pažnju u bosanskim medijima – a sada i na društvenim mrežama. Bivši njemački ministar poljoprivrede, koji je sada visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, poludio je u srijedu na konferenciji za novinare u Goraždu”, navodi ovaj medij.

Jedan od najvećij njemačkih portala, t-online, navodi da snimak političara Schmidta u kojem “galami na novinare” kruži društvenim mrežama.

“Čovjek nije ovdje da igra političke igre moći. Dosta mu je toga, Schmidt je tada očito želio reći. Međutim, vjerovatno zbog njegovog uzbuđenja, njegov engleski je teško razumjeti”, navodi ovaj portal, te dodaje da je zatim krenuo “reći novinarima kako treba da rade svoj posao”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare