Scholz favorit za novog njemačkog kancelara nakon posljednje predizborne debate

Svijet 20. sep. 202112:08
Podijeli:
Izvor: Reuters

Olaf Scholz, socijaldemokratski kandidat za narednog njemačkog kancelara, pobjednik je i trećeg, posljednjeg televizijskog suočavanja pred izbore 26. septembra, prenosi Deutsche Welle, navodeći da je u brzoj anketi instituta Forsa, čak 42 posto gledalaca reklo da se Scholz pokazao najbolje.

Za lidera Demohrišćana Armina Lascheta glasalo je 27 posto, a za kandidatkinju Zelenih Annalenu Baerbock 25 posto gledalaca.

Takozvani triel – duel u troje – održan je tačno nedelju dana pred izbore za Bundestag nakon kojih će Angela Merkel otići u političku penziju posle šesnaest godina na čelu vlade.

Favoritu Olafu Scholzu, piše DW, ovog puta se tokom debate nisu zacrvenile uši, što mu se dešava samo kad se iznervira, premda to retorikom ne pokazuje. U prethodnom sučeljavanju Scholz je kiptao kada ga je Laschet žestoko napao zbog racije u Ministarstvu finansija koje Scholz predvodi.

Odnos prema pandemiji, socijalna pravda i zaštita klime bile u centru pažnje

Ali, u nedjelju je u nastupu koji su zajedno organizovale privatne televizije ProSieben i Sat.1 bilo znatno manje verbalnog hvatanja za gušu. Sve se vrtilo oko programskih tema poput socijalne pravde, zaštite klime, odnosa prema pandemiji i digitalizaciji.

O vanjskoj i sigurnosnoj politici praktično nije bilo riječi, čak ni o Evropskoj uniji.

Socijalne teme su pokazale kolika su preklapanja izmedju programa Socijaldemokrata i Zelenih, i neki komentatori već pišu da dvije stranke očijukaju ka koaliciji nakon izbora. Za to će im, po svemu sudeći, biti potreban i treći partner, ali je i dalje nejasno da li bi to prije mogli da budu Liberali ili Ljevica, što bi vlastima moglo da udari dva veoma različita pečata.

Rasprava o klimatskim promjenama

SPD i Zeleni zalažu se za minimalnu satnicu od 12 eura bruto, i finansijske povlastice za porodice, posebno one sa djecom. Demohrišćani su pak protiv zakonskih povećanja minimalca, i Laschet je rekao da „nije primjereno“ kad se država petlja u pregovore sindikata i poslodavaca. Voditeljka je na originalan način započela temu klimatskih promjena, pokazujući strip Miki Maus iz 1993. godine, u kojem se radilo o obaranju prašuma. „Prije trideset godina se dakle Miki Maus bavio klimatskim promjenama“, rekla je, i pitala Lascheta da li iko u njegovoj partiji čita stripove.

Laschet se pak odlično snašao, rekavši da je u vrijeme kad je objavljen taj Miki Maus demohrišćanski ministar zaštite životne sredine prvi stavio temu klimatskih promjena na dnevni red. Ipak, ta tema je prirodni teren Annalenue Baerbock koja je ponovila zahtjev da iduća vlada bude „klimatska“. Ona traži da se od 2030. godine više ne proizvode automobili na dizel i benzin, da se i dobijanje energije od uglja napusti preij 2038. godine, kako je sada planirano.

„Ne možete da kažete da se držite Pariskog sporazuma o klimi, a da još 17 godina spaljujete ugalj“, rekla je ona dvojici konkurenata čije stranke zajedno upravljaju zemljom.

Laschet je rekao da je bila greška što je Njemačka napustila atomsku energiju prije energije uglja. Scholz je upozorio da cijela njemačka industrija mora najkasnije kroz četvrt vijeka postati klimatski neutralna. Kao kancelar bi, rekao je, već u prvoj godini mandata postavio obavezujuće ciljeve.

Rezultati anketa

Posljednje ankete vide SPD na 25-26 posto glasova, dok Demohrišćani imaju 21-22 posto. Slijede Zeleni sa 15-16 posto, Liberali i Alternativa za Njemačku sa po 11 posto i Ljevica sa šest posto. Glasa se iduće nedjelje, 26. septembra, a već pet minuta po zatvaranju birališta, u 18.05, biće poznate prve izlazne ankete koje su obično u dlaku precizne, navodi DW.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar