Scholz poručio s berlinskog samita: EU potpuna jedino sa Zapadnim Balkanom

Vijesti 03. nov 202211:53 0 komentara
CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz pozdravio je napore šest balkanskih država koje teže pridruživanju Europskoj uniji da ojačaju suradnju, te je ponovio kako je Europa potpuna “jedino sa Zapadnim Balkanom”, te da zemlje regije mogu računati na podršku njemačke na europskom putu.

Na otvaranju sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana unutar Berlinskog procesa, koji je danas počeo u njemačkoj prijestolnici, Scholz je kazao kako je integracija zemalja ove regije postala još važnija nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Šest država Zapadnog Balkana pripada slobodnom i demokratskom dijelu Europe.”U tom kontekstu, prosperitet i stabilnost ove regije ne mogu se promatrati odvojeno od ostatka Europe”, dodao je Scholz, prenose njemački mediji.

Očekuje se kako će na ovom skupu predstavnici šest zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, potpisati sporazume o međusobnom priznavanju ličnih iskaznica, univerzitetskih diploma i stručnih kvalifikacija.

Lideri Zapadnog Balkana danas na samitu u Berlinu, BiH potpisuje tri sporazuma

Scholz je zatražio da se intenziviraju napori usmjereni na integraciju Balkana u EU, proces koji je započeo prije 20 godina.

“Naš je posao pretvoriti ta obećanja u stvarnost”, naglasio je kancelar, dodajući da će se sporazumi sklopiti pod hitnim okolnostima.

Ponovio je kako nas “brutalni ruski agresorski rat u Ukrajini” tjera da budemo zajedno i da branimo slobodu Europe.

Pozvao je na prevladavanje regionalnih razmirica, obećavši da Zapadni Balkan može računati na podršku Njemačke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!