Scholz sa Kurtijem: Kosovo želi status kandidata za EU

Vijesti 10. jun 202212:51 > 12:53 0 komentara
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je tražio podršku njemačkog kancelara Olafa Scholza  za integraciju zemlje u Evropsku uniju (EU), najavljujući da će krajem ove godine biti podnijeta aplikacija za status kandidata za članstvo u EU.

„U skladu sa obećanjima i evropskom perspektivom, radimo na ispunjavanju reformi za članstvo u EU. Nastavićemo sa našom težnjom za status kandidata za EU, kako bismo podnijeli zahtjev za status kandidata do kraja ove godine”, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Scholzem  u Prištini“, prenosi RTK.

Kurti je zahvalio kancelaru Scholzu  na kontinuiranoj podršci Njemačke, dodajući da će Kosovo i dalje biti lojalan saveznik te zemlje.

“Njemačka je odigrala izuzetnu ulogu u obnovi Kosova. Uvjerio sam Scholza da Kosovo jeste i da će ostati pouzdan partner Njemačke”, dodao je Kurti.

Podsjetimo, Olaf Scholz će tokom dvodnevne turneje po Zapadnom Balkanu posjetiti i Beograd, a potom Sjevernu Makedoniju, Grčku i Bugarsku, ali Bosnu i Hercegovinu je zaobišao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!