Schwarz-Schilling: Put kojim mora ići novi visoki predstavnik u BiH

Vijesti 27. jan 202121:26 > 21:40 1 komentar
N1

Christian Schwartz-Schilling za N1 je pojasnio kakav će biti put potencijalnog nasljednika Valentina Inzka u Bosni i Hercegovini na čelu OHR-a. Govorio je o PIC-u, ruskom utjecaju i zajedničkoj igri Njemačke i SAD-a u BiH. Komentarisao je i ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

“Rusija ima politiku sa jednom bezuslovnom koalicijom sa Srbima, jer su to europski ciljevi koje Rusija ima. Podsjetit ću vas na situaciju u ukrajini, Albaniji. Gdje god dođu do granica Istočne Evrope – imamo sukob između Rusije i Evrope. To će se riješiti tek onda kada Rusija bude išla putam demokratije, suzbijanja korupcije, kada u bivše zemlje ne bude gledala kao dio bivše Rusije. Moramo imati win-win situaciju sa Rusijom”, rekao je gost Pressinga na N1.

Postoje neke priče da je Christian Schmidt dogovor Njemačke i Rusije i da je on koji će raditi na provedbi i ruskih interesa?

“To je laž koju je neki medij stavio u opticaj. Takav dogovor nikada nije postojao. Niko nema dokaza za to, ali žele to da tvrde – samo da bi smetali. To je pogrešna informacija i pogrešan način razmišljanja”, istakao je.

A promjena ustava BiH? Da li je Njemačka za građansku državu, za zadržavanje entitetsko-etničkog uređenja ili će se ići na konsocijalni federalizam?

“U Dejtonu je utvrđeno entitetsko ustrojstvo, to se može promijeniti samo u smislu organskog razvoja federalizma, kakvog mi imamo u Njemačkoj. Ali taj federalizam ne napada dravnost države, nego je podržava. Mi imamo zakone i propise koji važe za taj odnos državnog niva i federalnih jedinica. Mora postojati balans. Ne moraju to biti dva entiteta, može biti više regija. To su stvari koje nisu predmet debate. Nego građansko, zajedno sa entitetima. Građanska snaga mora biti na prvom mjestu, inače se ne mogu voditi nacionalni pregovori, u smislu državnih pregovora. To će sad i Njemačka uzeti u razmatranje”, rekao je Schwartz Schilling za N1.

Priznao je da mu je drago da SAD i Njemačka igraju zajedničku ulogu.

“A Schmidt, on je odlučan da to provede na odgovarajući način. PIC mora naći odgovarajuća pravila da bi on to mogao da provede”, kazao je.

Ipak, sve što međunarodna zajednica nacrta – mora proći u Parlametu BiH. S kojim političarima?

“Trebaju nam mlađi ljudi. Trebaju nam ljudi koji trebaju pomoć međunarodne zajednice da izgrade demokratsku zemlju. Ja sam pun nade, Schmidt se nada da će to biti put za BiH, da možemo pomoći BiH. Tu podršku BiH još nikada nije imala”, rekao je.

Novi visoki predstavnik u BiH mora se pobrinuti da dođe do normalizacije zemlje, kazao je u Pressingu, a Engleska, Njemačka, Francuska, da se oni dogovre i da sa stanovništvom bih pokrenu demokratizaciju.

“To je put kojim će ići Schmidt”, naveo je za N1, dodavši da se mora poštivati demokratija i institucije.

Pogledaje snimak kompletne emisije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare