SDA: HDZ BiH svim sredstvima pokušava spriječiti održavanje Općih izbora

Vijesti 17. maj 202219:47 2 komentara
Bakir Izetbegović (FENA)

Neusvajanje Prijedloga odluke o odobravanju raspodjele i korištenja dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina zbog protivljenja ministara HDZ-a BiH na današnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH definitivna je potvrda da ta stranka radi sve kako bi spriječila održavanje raspisanih Općih izbora sapšteno je iz stranke SDA.

“U ovom mandatu HDZ BiH je spriječio implementaciju izbornih rezultata, a sada pokušava uskratiti građanima i samo pravo na učešće u slobodnim, poštenim i pravovremenim izborima.

Ovakvo postupanje HDZ-a BiH direktno je kršenje Ustava BiH i važećih državnih zakona.

Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da utvrde eventualno postojanje krivične odgovornosti zbog onemogućavanja izvršavanja ustavne i zakonske obaveze da se osiguraju sredstava za provedbu izbora, te da sankcionišu odgovorne.

Također pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da u skladu sa svojim obavezama sankcionišu odgovorne za opstrukcije.

Podsjećamo da krajnji rok za osiguravanje finansijskih sredstava za organizaciju Općih izbora 2022. godine ističe u četvrtak, 19. maja, i da će svu odgovornost za neizvršavanje te obaveze snositi kadrovi HDZBiH.”  saopšteno je iz SDA.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare