“SDA nema kapacitet da popuni Vladu FBiH, mi smo tu jer smo primorani”

Vijesti 08. mar 202119:43 > 21:27 1 komentar
N1

Povodom najave iz vrha Stranke demokratske akcije da spremaju popunjavanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine s dva nova ministra iz SDA, što su nazvali rekonstrukcijom, oglasili su se iz Saveza za bolju budućnost iz kojeg pozivaju rukovodstvo SDA da sa svojim partnerima deblokiraju imenovanje nove te da ne "krpe" postojeće Vlade u tehničkom mandatu. Anis Krivić, politički direktor SBB-a, kazao je da SDA nema kapacitet da izvrši popunu, te da je potrebno primijeniti izborne rezultate i napraviti novu vladu.

“Sama tema o Vladi FBiH je ispričana, pogotovo od SBB-a. SDA nema kapacitet da izvrši popunu. Potrebno je primijeniti izborne rezultate i napraviti novu vladu. SBB je reagovao, nismo zainteresovani da participiramo u takvoj vladi, ovakav nastup je populistički”, istakao je Krivić.

Krivić je rekao da postoje procedure koje neće lako proći u rekonstrukciji.

“SBB ima jasan stav – ranije smo govorili da kada je u pitanju Vlada FBiH nalazimo se u talačkoj situaciji. Participiramo jer smo primorani. Nećemo dopustiti jednostranačku vladu, zato i participiramo”, kazao je.

Kazao je i to da ne postoji alibi za poteze koje Vlada FBiH ne vuče.

“Mogli smo da čujemo da se formira radna grupa koja će donijeti zaključke, trebali smo već imati revakcinisane građane”, poručio je Krivić.

Krivić je inače i vijećnik SBB-a u Općini Stari Grad Sarajevo, savjetnik je federalnog ministra za rad i socijalnu politiku, te je član Nadzornog odbora preduzeća Ceste FBiH. Rekao je kako u njegovim funkcijama nema sukoba interesa.

“Bavim se politikom, posvećen sam tome. Djelujem kroz organe SBB-a, radim odgovorno svoj posao. Kada se poreda sve zvuči kao da je previše. To se percepira kao ‘koliko plata zarađuješ’. Bavim se politikom kroz SBB. Osvojio sam mandat za vijećnika, dokle god mogu biti koristan – ja ću tamo da budem. Imam kontakte sa građanima. Imam povjerenje. Dok imam zakonsku mogućnost – bit ću glasan u Vijeću, da pokrećem inicijative i postavljam pitanja”, kazao je.

“Sukoba interesa bi moglo da bude ako bi u Nadzorni odbor izabran za stalno, ali ne bih kao pravnik sebi dopustio da bude nešto u sukobu interesa. V.d člana može da traje mjesec, dva, tri, do izbora stalnih članova. Sada je sve u skladu sa zakonom”, poručio je Krivić.

Klub Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini Kantona Sarajeva, uputio je inicijativu za preimenovanje pješačkog “Željeznog mosta” na Skenderiji u naziv “Most Đorđa Balaševića” ili “Balaševićev most”. Da li bi prije toga trebalo promijeniti imena nekih ulica u Sarajevu nazvanih po kolaboracionistima iz II svjetskog rata? Kakav je stav SBB-a o tome?

“SBB se ogleda u inicijativi, SBB se nije bavio pitanjem drugih ulica u mostova. Mi smo uputili incijativu, prijedlog, vidjet ćemo kako će SKS reagovati. Smatramo da onaj most zaslužuje takvo ime. Ima oosba koje bi trebalo da dobiju ulicu, most ili trg. Ali nismo polazili od toga. Upućena inicijativa je odavanje počasti. Balašević ne predstavlja jednog čovjeka, autora, pjesnika, on je određeni rezon života kakav želimo”, istakao je Krivić.

SBB više nije dio vladajuće koalicije na nivou KS, ali njihovi zastupnici uglavnom podržavaju skupštinske odluke. Neki kažu kako bez ruku SBB-a neke od njih ne bi ni bile usvojene. Kakva je pozicija SBB kada je riječ o vlasti u KS?

“Moram spomenuti posljednju sjednicu, kada veći broj tačaka ne bi dobio većinu, dnevni red ne bi prošao bez SBB-a. SBB podržava Vladu KS, građani KS nisu zaslužili da im se Vlada mijenja iz godine u godinu. Stavljamo se na stranu volje građana KS. Nenadić je tada podnio ostavku, da bi se vlade što prije zamijenile. Potreban je kontinuitet, treba dati podršku, SBB će pružati podšku Vladi KS do kraja mandata”, rekao je Krivić za N1.

On je, kao bivši ministar obrazovanja u KS, rekao da je podjela tog ministarstva u novoj Vladi KS zamka, jer je za takve krupne poteze potrebno mnogo vremena i ljudi, pogotovo ne u vrijeme pandemije. Kazao je kako nije vidio nikakve konkretne promjene u obrazovanju. SBB se, prema njegovim riječima, nikada nije pokajazo zbog rušenja Šestorke, te da iza nekih poteza SBB nikada neće stati.

“SBB je politička konstantna u KS, od samog početka do danas radi odgovornu politiku. Prema građanima nije fer da imaju vladu svake dvije godine”, zaključio je u Danu uživo na N1.

Donosimo snimak kompletnog gostovanja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare