SDA o diplomiranju Konakovića: Upisao je treću godinu bez polaganja prve i druge

Vijesti 19. sep 202213:04 53 komentara
F.Z./N1

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je danas press konferenciju na kojoj je predstavila rezultate Izvještaja nadležnog inspektorata o upisu, studiranju i sticanju diplome zastupnika u Skupštini KS Elmedina Konakovića. Istaknuli su da je "prvo upisao treću godinu studija, diplomirao, zatim studirao prvu i drugu godinu prvog ciklusa bolonjskog studija".

12 ispita za 12 dana

Kantonalna zastupnica ove stranke Jasmina Biščević Tokić istaknula je da je inspekcijski nalaz ispisan na 51 stranici i biće dostupan javnosti.

“Nažalost, dolazimo u situaciju da prvo diplomiraš, pa počneš studirati. Konaković je završio višu trenersku školu, a 2006, 2007, odlučuje upisati prvi ciklus studija po bolonjskom sistemu. Tadašnji zakon nije predviđao da se može ići sa više trenerske u visoku. I onda je fakultet radio elaborat. Konaković niti je položio konkurs, niti prijemni ispit i odmah upisao treću godinu, bez polaganja prve i druge godine. Nećete vjerovati treća godina, sve do jednog ispita se položi za mjesec dana”, istaknula je Jasmina Biščević Tokić.

F.Z./N1

Dodaje da “nakon položenih ispita, 5. marta 2008. godine diplomira i završava prvi ciklus bolonjskog studija”.

“Nakon toga nastavi studirati prvu i drugu godinu fakulteta. U decembru iste te godine, polaže sve ispite iz prve godine. U februaru očistite treću godinu, a u decembru očistite prvu godinu studija, dok ste u međuvremenu ste diplomirali. E tako se studira u KS, i tako se ponižava svo akademsko osoblje u KS, i budete najglasniji kada se donosi Zakon o visokom o obrazovanju“, navela je.

Interesantno je, istaknula je, da u periodu 12 dana, od 10. do 22. decembra polaže 12 ispita.

“Za 12 dana 12 ispita položio, možete li vjerovati? A kako je mogao polagati ispite ako postoji zimski i ljetni semestar. Sve su prekršene odredbe. 2013, 2014. završava drugu godinu nakon što je diplomirao. Nije ispoštovao ni rok kada je diplomirao”, navela je Biščević Tokić.

F.Z./N1

Reakcija Konakovića

O drugom ciklusu studija, kazala je, neće ni pričati, jer bi uzeli puno vremena.

Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić je poručio da SDA od KUIP-a traži da donese rješenja o ovom slučaju, koja će imati pravna dejstva. Istaknuo je da je ovaj slučaj pokazatelj zašto je donesen novi Zakon o visokom obrazovanju.

“UNSA je dobila ovaj zapisnik i sada nam je jasno zašto je rukvodstvo UNSA novim zakonom dobila faraonska ovlaštenja. Tražimo da se UNSA hitno izjasni na zapisnik inspekcije, a to je izostalo, iako smo insistirali”, kazao je Zahiragić.

F.Z./N1

Jutros je reagovao i lider Naroda i pravde koji je kazao da je pokušaj SDA da ovim izjednači priču o njegovoj sa diplomom Sebije Izetbegović jednak pokušaju da izjednače njegov i ratni staž Bakira Izetbegovića.

“Pozovite resornog ministra Safeta Kešu koji je u tom periodu dao saglasnost na takvu proceduru”, između ostalog, kazao je Konaković.

Ministar Kešo je došao na press SDA i odgovorio:

“Ne treba čitati statuse Konakovića, nego nalaze Kantonalne uprave za inspekcijske poslove”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare