SDA o Escobaru: Brine to što stavove IZ stavlja pod posebnu pažnju

Vijesti 11. nov 202218:30 0 komentara
Gabriel Escobar (N1)

Stranka demokratske akcije (SDA) komentirala je nedavne izjave Gabriela Escobara, specijalnog izaslanika američke administracije za Zapadni Balkan te su poručili kako su neprilične i zabrinjavajuće, naročito u kontekstu komentiranja stavova Islamske zajednice Bosne i Hercegovine o izmjenama izbornog zakona.

“Kao i druge vjerske zajednice, Islamska zajednica u BiH ima pravo zauzimati stavove o pitanjima koja su predmet općeg društvenog interesa. Zabrinjavajuće je što se stavovi Islamske zajednice u BiH očigledno stavljaju pod posebnu pažnju, što potvrđuju i komentari Gabriela Escobara koji je ustvrdio da su kritike IZ na račun nametnutih izmjena ‘pogrešna procjena'”, poručili su iz SDA.

Naveli su i da zabrinjava trenutak u kojem Escobar daje ovakvu izjavu.

“Podsjećamo da su brojne političke i druge organizacije, kako u BiH, tako i van granica naše zemlje, iznijele kritičke ocjene u vezi s navedenim, ali im nije posvećena posebna pažnja, niti negativni komentari specijalnog izaslanika State Departmenta. Na koncu, ocjenu da su Schmidtove odluke jednostrane i donesene u korist samo hrvatskog političkog faktora i HDZ-a, iznijela je i Vlada Hrvatske, ali im Escobar nije reagovao, jer se očigledno primjenjuju različiti aršini”, ističu iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!