SDA o Forti: Premijer koji sramoti Sarajevo na međunarodnom planu mora otići

Vijesti 10. jan 202217:14 > 17:16 13 komentara
N1

"U intervjuu za ugledni britanski list 'The Guardian premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako su 'rat dobili seljaci' i da je Sarajevo 'središte ničega'. Fortin podrugljiv i kolonizatorski stav o gradu heroju dolazi u trenucima kada se ponovo prijeti vrijednostima i principima koji Sarajevo čine evropskim Jerusalemom", saopštili su danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

“Do temelja porušeno Sarajevo, kojim danas vlada dezerter Forto, odbranili su i obnovili Sarajlije. Nije Sarajevo ‘centar ničega’, nego je regionalni i evropski centar filma, muzike i drugih kulturnih djelatnosti. Tome svjedoče festivali poput SFF-a, MESS-a i drugih”, napisali su iz SDA na intervju Edina Forte u magazinu ‘The Guardian’.

Povezane vijesti

Navode kako su sami građani odbranili multietničke simbole Sarajeva.

“Za razliku od Edina Forte, koji je kao vojni obveznik pobjegao iz svog grada, Sarajevo su branili i odbranili Mustafa Hajrulahović Talijan, Safet Zajko, Safet Hadžić, Vinko Šamarlić, Enver Šehović i mnogi drugi časni branioci. Također, svojim “oružjem” Sarajevo su branili i odbranili Abdulah Sidran, Dino Merlin, Indexi, Mladen Vojičić Tifa, Nazif Gljiva i mnogi drugi kulturni radnici. Dakle, Sarajevo su branili i odbranili svi njegovi građani koji su, iako izloženi najužasnijim patnjama, pokazali najviši stupanj svoje moralne i civilizacijske premoći, te pri tome vlastitim životima trajno zaštitili multietničke simbole napadnutog grada”, napisali su iz ove stranke.

Svijet je toj borbi, dodaju, odavno odao priznanje.

“Stoga, zahtijevamo izvinjenje premijera Forte, ali i njegovu hitnu ostavku, jer je nedopustivo da na čelu Kantona Sarajevo bude čovjek koji je napustio grad dok je isti bio teroriziran i pod okupacijom, a koji ga danas iz svog neznanja ili iz loše namjere vrijeđa na najružniji način”, stoji u zaključku saopštenja Stranke demokratske akcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare