SDA o sankcijama: Precizno detektirani krivci za blokade i podrivanje Ustava BiH

Vijesti 06. jun 202222:21 > 22:21
Podijeli:
Bakir Izetbegović
Izvor: Bakir Izetbegović (N1)

Stranka demokratske akcije (SDA) reagovala je nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Marinku Čavari, predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Poručilu su da pozdravljaju ovaj potez navodeći da su precizno detektirani krivci za blokade i podrivanje Ustava BiH.

“Odluka, njeno obrazloženje, kao i posebna izjava američkog državnog sekretara Antony Blinkena, jasna su poruka Sjedinjenih Američkih Država svim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini koji proizvode blokade, pokušavaju suspendirati demokratska načela i podrivaju Ustav BiH. Ohrabruje da su precizno detektirani krivci za političku krizu i blokade Federacije BiH, poput Marinka Čavare, ali i ostatka rukovodstva HDZ-a”, naveli su iz SDA.

Dodaju da je sankcionisanje Šeranića zbog promovisanja secesionističkih aktivnosti RS, vođenja procesa usvajanja antiustavnog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, poruka, kako naglašavaju, svim ljudima iz Dodikovog okruženja “da bi zajedno s njim mogli završiti na crnim listama zapadnih zemalja”.

“Nakon sankcija Šeraniću, vjerovatno će mnogi od njih postati svjesni da se upravo njihovi potpisi – a ne Dodikovi – nalaze na antiustavnim i nezakonitim dokumentima, što bi svakako trebalo da bude sankcionisano i od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine”, poručili su iz SDA.

Podsjetimo, SAD su danas uvele sankcije Čavari i Šeraniću zbog toga što su, kako je navelo Ministarstvo finansija SAD-a, ovi zvaničnici ugrozili stabilnost regije potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.

Zbog čega su SAD uvele sankcije Čavari i Šeraniću

“Marinko Čavara i Alen Šeranić su nastojali slijediti etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine”, rekao je podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar