SDA odgovorila Vučiću

Vijesti 12. jan 202114:31 > 14:55 4 komentara
SDA

Stranka demokratske akcije reagovala je na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Kazali su da je izjava Vučića da želi najbolje moguće odnose sa Bošnjacima, te da je plan SDA da ukine entitet Republika Srpska, višestruko indikativna za politiku koju vodi.

“Šta mislite meni nije lako da odgovorim na svako saopštenje SDA iz Sarajeva, da stičem poene koliko hoćete ovdje u Beogradu. Ja preskočim, ne odgovorim im nikad ili gotovo nikad. Ne napadam njih, neću da stičem poene. Hoću da sa Bošnjacima imamo najbliže moguće odnose. Onda će neki od njih da se sjete poslije izvjesnog vremena i poslije mnogo kampanje, ‘čekaj, šta nam je taj čovjek rekao protiv, šta su uradili protiv nas’?”, naveo je Vučić gostujući na Happy TV.

Kazao je i da se iz budžeta Srbije izdvajaju sredstva za izgradnju puta Novi Pazar – Tutin, kao i za auto-put Beograd-Sarajevo.

Iz SDA su istaknuli da “najprije je indikativno da Vučić uporno naglašava da želi imati odnose s narodima, a ne s državom Bosnom i Hercegovinom, a s naročitom pažnjom izbjegava da govori o suverenitetu Bosne i Hercegovine s kojim očigledno ima problem.”

“Što se tiče Vučićeve izjave da ulaže u područja gdje žive Bošnjaci u Srbiji to mu je obaveza. A što se tiče pomoći BiH, najbolje bi bilo da Srbija plati dug Bosni i Hercegovini za korištenje hidroelektrana, potopljenog zemljišta i vodnog potencijala Drine. To se između ostalog odnosi na desetine miliona eura koje Srbija odnosno HE Bajina Bašta duguje Srebrenici, a čije bi izmirenje donijelo korist i Bošnjacima i Srbima u ovoj općini”, kazali su u saopćenju iz SDA.

Također, dodali su da Vučić želi najbolje moguće odnose sa Bošnjacima i državom Bosnom i Hercegovinom, zasigurno bi predao visoke zvaničnike VRS Svetozara Kosorića i Radoslava Jankovića, koji su pred Sudom BiH osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima, a trenutno se nalaze u Srbiji gdje ih državni organi kriju i štite.

“Postavlja se pitanje je li „srpska snaga“ o kojoj Vučić govori u tome što je Republika Srbija jedina država u Evropi koja od lica pravde krije i štiti navedena lica koja su pred međunarodnim sudom, u presudi Ratku Mladiću, određeni kao učesnici genocida”, zaključuju u saopćenju iz SDA.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare