SDA: Oni koji žele tajno glasanje i pozivaju OHR nemaju časne namjere

Vijesti 08. feb 202113:36 > 13:54 6 komentara
Fena

SDA ostaje čvrsto pri stavu da se glasanje za novog gradonačelnika Mostara mora dovršiti javno, onako kako je odlukom Gradskog vijeća i započeto, saopćeno je iz ove stranke.

“Oni koji traže tajno glasanje, i pozivaju OHR da interveniše kako bi se ono nametnulo, očigledno nemaju časne namjere. Cjelokupna bh. javnost, a naročito Mostarci, žele da imaju jasnu sliku o tome ko će podržati dr. Zlatka Guzina iz Koalicije za Mostar, a ko će direktnim glasom ‘za’ ili uzdržanošću biti na strani Marija Kordića iz HDZ-a. Glasanje za gradonačelnika Mostara prije 12 godina, koje je obavljeno tajno, rezultiralo je netransparentnim manipulacijama i izborom kandidata HDZ-a, unatoč postojanju probosanske većine. Nakon toga su uslijedile višegodišnje međusobne optužbe kojima se nije moglo promijeniti ništa, osim zamagliti istina”. naveli su iz SDA.

Zbog toga SDA ovaj put neće pristati na to da se takav scenario ponovi i za gradonačelnika glasa tajno. Od OHR-a tražimo da poštuje volju Gradskog vijeća Mostara, i da se ovaj put nipošto ne miješa u izbor gradonačelnika, jer će to omogućiti nove zakulisne manipulacije, poručuju iz SDA.

“Konsultacije su u toku, sigurno ćemo reagovati”, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko za N1 komentarišući prvi krug izbora u Mostaru.

Prošle sedmice održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara u novom sazivu nakon lokalnih izbora koji su se poslije 12 godina zastoja organizovali 20. decembra 2020. Nakon što su izabrani su rukovodstvo i zamjenici Gradskog vijeća, fomirani klubovi naroda, ali je glasanje za novog gradonačelnika Mostara odgođeno za 10. februar.

Konstitutivna sjednica Gradskog vijeća je prekinuta prije drugog kruga glasanja o izboru gradonačelnika nakon što su vijećnici Koalicije za Mostar, okupljene oko Stranke demokratske akcije (SDA), napustili sjednicu te tražili da ona bude prekinuta, dok su se vijećnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) protivili tome.

U drugi krug za izbor prvog čovjeka Mostara ušli su Mario Kordić i Zlatko Guzin.

U prvom krugu glasanja Kordić, kandidat HDZ-a BiH, dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin iz SDA 11, a Irma Baralija iz BH Bloka 5 glasova. Suzdržanih je bilo pet.

S obzirom na da nijedan od predloženih kandidata u prvom krugu glasanja nije dobio potreban broj glasova, prelazi se u drugi u koji su ušli Kordić i Guzin.

Nakon izbora 2008. godine gradonačelnik Mostara neuspješno se birao gotovo godinu dana, a konačno izabran tek natpolovičnim brojem glasova i intervencijom visokog predstavnika Valentina Inzka koji je odlučio da vijećnici mogu glasati tajno.

Naime, član 36. stav (1) Statuta Grada Mostara navodi da su “izbori u Gradskom vijeću tajni, ukoliko statutom nije drugačije definisano”.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Salem Marić kazao je nedavno za Faktor da, “ako bi OHR poništio prvi krug glasanja, što smo već obavili u petak 5. februara ili da se ide u tajno glasanje, onda s pravom sumnjamo u neke ozbiljne igre međunarodne zajednice i OHR-a, ponovo na račun Mostara”.

“Taj isti OHR nije osam godina našao za shodno da reaguje ništa po svome Statutu, a sada kada su se vijećnici konačno dogovorili, sa 31 glasom ‘za’ da glasamo javno za gradonačelnika, oni bi sada da reaguju”, ističe Marić.

Kakva će i da li će biti odluke OHR-a biti, ostaje da se vidi prije srijede kada je zakazana nova sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare