SDA osudila prijedlog Naše stranke: Zločine na Kazanima nije počinila Armija BiH

Vijesti 11. okt 202117:22 > 18:45 3 komentara
N1

Osudili prijedlog Naše stranke o natpisu na spomeniku žrtvama zločiona na Kazanima.

Kantonalna organizacija SDA Sarajevo osuđuje pokušaj Naše stranke da izjednači sve strane tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, optužujući Armiju Republike Bosne i Hercegovine za zločine na Kazanima.” stoji u saopćenju KO SDA Sarajevo.

Zločini nad građanima srpske nacionalnosti, ali ne samo nad njima, nesporno su počinjeni u opkoljenom Sarajevu. Te zločine nije počinila Armija RBiH, kako bi to iz Naše stranke željeli da napišu na spomen-ploči, već pobunjeni i odmetnuti pojedinci. Ti pojedinci su po odluci Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine prvo zaustavljeni i razoružani, a zatim im je za počinjene zločine suđeno, navodi se u saopćenju.

Upravo je ta akcija legalnih organa vlasti Bosne i Hercegovine protiv počinilaca zločina jedinstven primjer tokom agresije na našu zemlju, i jasno pokazuje da se cijela Armija RBiH ne može niti smije optuživati za ratne zločine.

Podsjećamo da je sve to urađeno u gradu koji je bio pod dugom opsadom agresora, izložen svakodnevnom brutalnom granatiranju, u gradu u kojem je Vojska RS ubila više od 11.000 građana Sarajeva.”, stoji u dopisu KO SDA Sarajevo.

KO SDA podržava inicijativu da se na Kazanima postavi spomen-ploča, ali u tekstu koji će biti ispisan na njoj moraju se uzeti u obzir pobrojane činjenice, kao i činjenica da žrtve odmetnutih pojedinaca nisu bili samo Srbi, već pripadnici svih etničkih grupa, ali prije svega građani Sarajeva.”

Podsjetimo Naša stranka je predložila da na spomeniku žrtvama pored imena žrtava bude ispisano sljedeće:

“Zauvijek ćemo se, sa tugom i poštovanjem, sjećati naših komšinica i komšija za čija ubistva osuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare