SDA Sarajevo: Neka Konaković odgovori žrtvama što je nagradio negatorku genocida

Vijesti 09. maj 202221:45 3 komentara
SDA

Iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo oglasili su se povodom izjava Elmedina Konakovića, lidera Naroda i pravde o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, ali su i prokomentarisali to što je Nevenka Tromp, profesorica Univerziteta u Amsterdamu dobila status počasne građanke Sarajeva.

Naglasili su da Konaković “lažima o reviziji presude gradi predizbornu kampanju” te da su to, kako navode, pokazatelji njegove beskrupuloznosti i spremnosti da zloupotrijebi čak i genocid u Srebrenici zarad svojih političkih ambicija i želje za vlašću.

“Konakovićeva vlast očito je spremna uvrijediti žrtve genocida dodjeljivanjem nagrade Nevenki Tromp, samo kako bi njene istupe prepune manipulacija i neistina koristili kao platforma za predizbornu kampanju. Time pokazuju da su im fotelje važnije od istine, pravde i dostojanstva građana, a naročito porodica žrtava te da nemaju ponuditi ništa osim fabriciranih lažnih afera. Predsjednik Bakir Izetbegović je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne timu eminentnih svjetskih stručnjaka koji je radio na izradi zahtjeva uz podršku domaćih eksperata i udruženja žrtava. To nije bila nikakva izdaja, kako lažno tvrdi Konaković. Izdaja bi bila ne pokušati da se dođe do revizije i prvade”, naveli su iz KO SDA Sarajevo.

Tromp počasna građanka KS, kardinalu Puljiću Plaketa KS

Navode da je Konaković izdao žrtve genocida dodjeljivanjem nagrade Nevenki Tromp.

“Upravo je Konaković izdao žrtve genocida i građane KS, dodjeljivanjem nagrade Nevenki Tromp, koautorici izvještaja kojim se negira genocid u Srebrenici i kojeg su vlasti Republike Srbije i ratni zločinac Vojislav Šešelj koristili u odbranama. Bit će zanimljivo pratiti na koji način i sa koliko budžetskog novca će se Konaković pokušati odužiti Tromp za učešće u predizbornoj kampanji i moguće neku novu obmanu o reviziji. Uzimajući u obzir da je prije nekoliko godina za rad na reviziji tražila milion eura, o čemu postoje materijalni dokazi, izvjesno je da bi građani KS mogli platiti visoku cijenu Konakovićevih bolesnih političkih ambicija”, poručili su iz SDA.

Burne reakcije nakon izjave Tromp o reviziji presude, upućen i poziv Tužilaštvu

Podsjetimo, burne rasprave u javnosti uslijedile su nakon što je Trom na Face TV-u u Centralnom dnevniku rekla da je Bakir Izetbegović odgovoran za propalu reviziju tužbe protiv Srbije tvrdeći da je unaprijed znao da Sakib Softić ne može biti agent BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare