SDA Sarajevo: Vlada KS za tri mjeseca netransparentno potrošila 130 miliona KM

Vijesti 29. maj 202220:44 > 20:45 7 komentara
N1

Iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo su poručili da podržavaju interesovanje medija "da se istraži štetnost Uredbe kojom Vlada Kantona Sarajevo otima državne nadležnosti i stvara paralelni sistem javnih nabavki".

Iz KO SDA Sarajevo naglašavaju da su Vlada i skupštinska većina u KS kontinuirano su u nesporazumu s Ustavnim sudom.

“A zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u institucijama čiji je osnivač KS, koji je uputio Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, pomoći će u sprečavanju nižih instanci vlasti da, potaknuti štetnim uredbama sarajevske Trojke, eventualno nastave urušavati državni sistem. Opasnost zaobilaženja procedura utvrđenih nadležnostima Parlamentane skupštine BiH je otvorena i višestruka, ali stvarni razlog donošenja ovakve Uredbe Vlade KS najbolje je vidljiv u tromjesečnom pregledu javnih nabavki izvršenih po osnovu direktnog sporazuma i bez objave obavještenja o nabavci”, ističu iz KO SDA Sarajevo.

Zatim su naveli i cifru, kako su naveli, netransparentno potrošenog budžetskog novca.

“Tim putem, na nivou Kantona Sarajevo, u svega tri mjeseca, netransparentno je potrošeno skoro 130 miliona KM budžetskog novca. Poređenja radi, u protekloj godini iznos utrošen na taj način iznosio je 70 miliona KM, za cijelu godinu. Postaje jasno da Elmedinu Konakoviću, stvarnom vlasniku sarajevske Trojke, idejnom konstruktoru antiustavnog djelovanja Vlade i skupštinske većine u KS, neće pomoći nikakva buka ni galama, kojom pokušava spriječiti razotkrivanje antiustavnog djelovanja njegove vlasti, u namjeri da se pokriju njihove brojne zloupotrebe, namještanje tendera i korupcija, protiv koje se Konaković bori samo na papiru”, poručili su iz KO SDA Sarajevo.

Podsjetimo, Džaferović je uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH da se ocijeni ustavnost o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Džaferović se obratio Ustavnom sudu BiH: Kanton Sarajevo preuzima ovlasti BiH

Naime, Džaferović je u svojoj apelaciji naveo da smatra da akt koji je usvojila Vlada KS nije u skladu sa Ustavom pa je zbog toga zatražio od Ustavnog suda da ga stavi van snage.

Na to su reagovali predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kao i njegov stranački kolega Aljoša Čampara.

Konaković je poručio da SDA tamo gdje nije vlast ne želi da se nešto popravlja i mijenja, dok je Čampara rekao da Džaferović ni sam ne vjeruje u nezakonitost Uredbe Vlade KS već da su ga nagovorili na podizanje apelacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare