SDA: Schmidt bez odlaganja mora poništiti neustavne zakone izglasane u NSRS

Vijesti 11. feb 202215:03 9 komentara
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović (N1)

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas su poručili da su zakoni o VSTV-u, imovini i lijekovima koje je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila direktan napad na Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum i moraju biti poništeni i stavljeni van snage.

“Visoki predstavnik (Christian Schmidt op.a.) je dobio jasnu podršku Vijeća za implementaciju mira (PIC) da iskoristi svoje ovlasti i instrumente koji mu stoje na raspolaganju i od njega očekujemo da to učini bez odlaganja, ne čekajući javne rasprave ili eventualno objavljivanje zakona u službenom listu. OHR je 2009. godine u sličnoj situaciji poništio protivustavne akte Narodne skupštine RS koji su se odnosili na prenos nadležnosti i sa takvom praksom treba nastaviti, jer je to obaveza koja im je data Dejtonskim sporazumom”, kazali su iz SDA.

Kako dalje ističu, apeli i verbalne osude nisu dovoljni te naglašavaju da svako odlaganje konkretnih poteza “samo dodatno ohrabruje SNSD da nastavi sa nastrajima na Ustav BiH”.

“Što može imati nesagledive posljedice po pravnu sigurnost, zdravlje građana, ali i dovesti do narušavanja stabilnosti i mira. Međunarodna zajednica svojom pasivnošću i popustljivošću ne bi smjela ponoviti greške iz 90-ih godina prošlog stoljeća, kada nije na vrijeme reagovala i zaustavila Radovana Karadžića. Posljedice pasivnosti, nažalost, bile su tragične”, poručili su iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare