SDA, SDP BiH, NiP i Naša stranka predali kandidatske liste

Vijesti 04. jul 202214:55 > 15:18 0 komentara
F.Z./N1

SDA, SDP BiH, NiP i Naša stranka predali su danas kandidatske liste Centralnoj izbornoj komisiji BiH za Opće izbore, koji će biti održani 2. oktobra 2022. godine.

Optimističan je lider SDP BiH Nermin Nikšić.

“Mislim da smo okupljanjem opozicije pojačali Denisov broj glasova, a pojačali smo i ekipu koja će smanjiti zloupotrebu glasova. Siguran sam da je Denis novi član Predsjedništva BiH”, navodi on.

Dodaje da su uspjeli da se primaknu idealnom gender projektu kandidata, te da budu ublizu sa oba spola.

“Očekujem da na sljedećim izborima dobijemo podršku građana i da mijenjamo sistem”, rekao je.

F.Z./N1

Prokomentarisao je i “rat saopćenjima” Izetbegovića i Bećirovića. Nikšić tvrdi da je Bećirović pokazao da je dosljedan političar koji drži do riječi.

“Koliko nas je puta slagao Izetbegović, i nas i javnost”, upitao je Nikšić.

Dodao je i da u Republici Srpskoj SDP BiH ima kandidata za člana Predsjedništva BiH.

“Da se bira kako se biralo 1990. godine, siguran sam da bi Vojin bio kredibilan kandidat”, kaže on.

I generalni sekretar SDA Halid Genjac je predao kandidatske liste.

“Budući da je SDA najveća stranka i ima najveću infrastrukturu, a i veliki broj organizacija, jasno je da se na kandidatskim listama nalazi najveći broj kandidata. Ukupno se na kandidatskim listama nalazi 506 kandidata”, rekao je Genjac.

F.Z./N1

Liste je za Našu stranku predao generalni sekretar Nihad Uk.

“Napominjem da smo dio zajedničke priče oko Denisa Bećirovića, to smo predali prije 20-tak dana. Očekujemo da poslije 3. oktobra ove godine, niti jedna odluka ne bude donesena bez saglasnosti, zelenog svjetla Naše stranke. Govorimo i o državnom parlamentu i o parlamentu Federacije BiH, i kantonalnim skupštinama“, kazao je Uk, dodajući:

“Nadamo se da ćemo u oktobru procese koje smo započeli u Vladi Kantona Sarajeva sa premijerom Edinom Fortom nastaviti širom BiH“.

Također, i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković predao je danas CIK-u BiH kandidatske liste. U izjavi za medije je najavio da očekuju ozbiljan izborni rezultat.

“Postojimo četiri godine. Danas predajemo liste kao jedan od favorita. Najavljujemo da ćemo ubrzo voditi procese u većini kantona u FBiH, i na federalnom i državnom nivou, zajedno sa svojim koalicionim partnerima. Iza nas su mjerljivi rezultati”, rekao je Konaković.

F.Z./N1

Dodao je da se na kandidatskim listama nalazi više od 30 posto mladih, ali i veliki broj žena.

Podsjetimo, danas u 16 sati ističe rok za predaju kandidatskih listi stranaka koje učestvuju na ovogodišnjim općim izborima u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!