SDA: Šta je sa aferom Ikona? Protiv Bošnjaka se sve ekspresno provodi…

Vijesti 09. jun. 202116:11 > 16:276 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Stranka demokratske akcije (SDA) putem saopštenja je poručila da Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić selektivno pristupa procesuiranju ratnih zločina i drugih krivičnih dijela, pogotovo korupcije.

“Najsvježiji primjer toga je afera Ikona u kojoj postaje očigledno da cilj Tužilaštva nije da procesuira, već da zaštiti glavne aktere. Iako je Tužilaštvo pod pritiskom javnosti moralo formirati predmet Ikona, svjedoci smo da već šest mjeseci nema nikakvog pomaka. Nikakvih aktivnosti niti rezultata nema, niti se Tužilaštvo BiH želi baviti velikim korupcijskim aferama u entitetu RS čiji su akteri zvaničnici entiteta RS, poput nabavke poljske bolnice, respiratora i niza drugih ranijih slučajeva”, saopšteno je iz SDA.

Iz SDA navode da se istrage otvaraju, a optužnice ekspresno provode protiv bošnjačkih kadrova.

“Fokus Tužilaštva gotovo u potpunosti je usmjeren na direktora OSA-e Mehmedagića, ministre Turković i Cikotića, federalnog premijera Novalića itd”, saopšteno je iz SDA.

SDA: Drugi se slobodno šeću…

Iz ove stranke poručuju da je isti princip primjenjen u procesuiranju ratnih zločina.

“Gdje se gotovo sva energija troši na procesuiranje pripadnika Armije i MUP-a RBiH, dok se stotine direktnih izvršilaca genocida i drugih ratnih zločina iz Vojske RS slobodno šeću, bez straha da će ih stići ruka pravde.”

SDA još navodi da će uvijek podržavati nezavisno pravosuđe i procesuiranje svih krivičnih djela, pogotovo ratnih zločina i korupcije, bez obzira o kome se radilo.

“Međutim, isto tako ćemo uporno dizati glas protiv selektivnog pristupa Tužilaštva, korištenja pravosuđa za političke obračune, prozivaćemo korumpirane tužioce, i ukazivati na pokušaje da se kroz montirane optužnice pokuša izjednačiti krivica za ratne zločine i relativizira istina”, zaključili su iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar