SDA: Tužilaštvo BiH još nije procesuiralo odgovorne za masakr na Markalama

Vijesti 05. feb 202116:04 0 komentara
Anadolija

Dvadeset i sedam godina nakon stravičnog masakra na Markalama, u kojem je ubijeno 68 građana Sarajeva, a ranjeno njih 142, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još nije procesuiralo odgovorne za izvršenje tog, ali i ostalih stravičnih zločina tokom četverogodišnje opsade Sarajeva, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Iz te stranke podsjećaju da je Haški tribunal zbog granatiranja i snajperskog djelovanja protiv civilnog stanovništva u Sarajevu na doživotnu zatvorsku kaznu osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, “ali stotine odgovornih za najteže zločine počinjene tokom opsade glavnog grada su još na slobodi”.

Istovremeno, upozoravaju da domaće pravosudne institucije, uprkos postojanju dokaza i kredibilnih svjedoka, do danas nisu pokrenule nijedan postupak protiv direktnih izvršitelja tih zločina.

“Da je interes Tužilaštva BiH za njihovim procesuiranjem potpuno izostao, potvrđuje činjenica da se na optuženičkoj klupi nikada nisu našli – Slavko Gengo i Milorad Džida, komandant i zamjenik bataljona Prve romanijske brigade Sarajevsko romanijskog korpusa VRS-a, komandant Mešovitog artiljerijskog bataljona Dušan Škrba, komandant Druge sarajevske brigade Milorad Šehovac, te stotine drugih direktnih izvršitelja zločina u Sarajevu”, ističe se u saopćenju.

Iz SDA, također, podsjećaju da je tokom opsade glavnog grada, koja je presudama haškog tribunala utvrđena kao udruženi zločinački poduhvat, ubijeno 11.541 osoba, od čega 1.601 dijete.

“Umjesto procesuiranjem tih zločina, Tužilaštvo BiH se bavi montiranjem optužnica protiv oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine”,  navode iz SDA.

SDA još jednom poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno pokrene postupke protiv svih odgovornih za užasne zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, te ističe da nikada neće odustati od borbe za pravdu i kažnjavanje izvršitelja zločina nad Sarajlijama i ostalim građanima Bosne i Hercegovine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!