SDA žestoko kritikovala “zapadne partnere”

Vijesti 09. jan 202316:55 4 komentara
SDA

Obilježavanje neustavnog 9. januara kao Dana RS nije više samo problem Bosne i Hercegovine, već i Evropske unije i zemalja NATO-a, poručili su iz Stranke demokratske akcije.

“Činjenica da vlasti entiteta RS paradiranjem policije naoružane dugim cijevima i oklopnim vozilima slave dan na koji je pokrenut udar na ustavno-pravni poredak, što je bio uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, sigurnosna je prijetnja za Bosnu i Hercegovinu”, navedeno je u saopćenju SDA-a.

Međutim, kako su dodali, kada uz naoružanu policiju entiteta RS paradiraju i pripadnici ruske paravojne organizacije “Noćni vukovi”, kada predsjednik entiteta RS Milorad Dodik ponavljajući secesionističke prijetnje povodom neustavnog 9. januara kao Dana RS odlikuje predsjednika Rusije Vladimira Putina, kada tom činu prisustvuju ministri iz Vlade Srbije i ministri iz prosrpske Vlade Crne Gore, onda je to jasna poruka i sigurnosni izazov za cijelu regiju, Evropsku uniju i NATO.

“Zbog toga je zabrinjavajući izostanak odlučne reakcije naših zapadnih partnera, imajući u vidu agresiju na Ukrajinu i iskustva sa ruskim utjecajem u zemljama regije. Dugogodišnje kukavičko povlačenje pred Dodikom, njegovim antiustavnim referendumima, odlikovanjem ratnih zločinaca i nazivanjem institucija po njima, ignorisanje negiranja genocida, ali i uvreda kojima ih svakodnevno zasipa, pokazale su se kao loša strategija”, navodi se u saopćenju SDA.

Kako su naveli iz SDA-a, očigledno je da su isprazna i kalkulantska saopćenja, kao i pokušaj da se Dodik i njegovi mentori sa istoka odobrovolje određenim ustupcima, samo dodatno ohrabrenje politici koja prijeti miru i stabilnosti.

“To bi naši zapadni partneri trebali konačno da uvide zbog mira i stabilnosti u regiji, ali na prvom mjestu zbog vlastitih interesa i ugleda”, poručeno je u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare